TribinaFoto: IKA
Dvadeseta u nizu tribina “Jedinstvo u različitosti” održana je u četvrtak 19. travnja u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Tema tribine bila je “Sedma obljetnica izbora pape Benedikta XVI.”, a suorganizator je bila Križarska organizacija.

Generalni duhovnik Križarske organizacije preč. Josip Kuhtić uveo je u tribinu molitvom, a potom je pozdravnu riječ uputio predsjednik Središnjega križarskog vodstva Darijo Burjan. Proslavu Papina dana u Hrvatskoj uveo je duhovni utemeljitelj Križarske organizacije, bl. Ivan Merz, apostol i uzor hrvatske mladeži, svjestan što znači papa i papinstvo za svakoga vjernika.

O temi “Bl. papa Ivan Pavao II. i Hrvati” govorio je o. Božidar Nagy, DI, koji je spomenuo knjigu “Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima” u kojoj su sakupljeni svi govori Pape, tj. sve ono što je izrekao u različitim prigodama i to za 723 susreta. Nagy je primijetio kako nismo svjesni da je to prvi puta u povijesti da se jedan papa Hrvatima obraća na hrvatskom jeziku te podsjetio kako je činjenica da je papa Ivan Pavao II. iskreno volio naš narod te to posvjedočio nizom primjera. Posebno je spomenuo kako je Ivan Pavao II. isticao da su Hrvati po krštenju 300 godina stariji od Poljaka te tako i prvi slavenski pokršteni narod. Podsjetio je i na proslavu Branimirova jubileja 1979. godine, kada je Papa prvi puta slavio misu na hrvatskom, i upućuje Hrvatima riječi “Dragi moji Hrvati, Papa vas voli, Papa vas grli i prima, Papa vas blagoslivlja”. U završnom dijelu osvrnuo se na ulogu Svete Stolice u priznanju Republike Hrvatske te na govore kojima je Papa dizao glas i upozoravao na strahote rata i pozivao na prekid krvoprolića.

Don Damir Stojić, SDB, održao je izlaganje “Papa Benedikt XVI. i mladi”, istaknuvši da se Papa gdje god ide, obraća mladima. Nastavio je put Ivana Pavla II. posebno u vidu Svjetskog dana mladih. Stoga je Stojić dao kratak osvrt na ciljane teme koje je papa Benedikt XVI. obradio u porukama mladima za SDM.

Voditeljica programa bila je Vesna Vuković, a program je glazbeno obogatio Bogoslovski oktet pod vodstvom Ivana Bingule. (ika/bitno.net)