Ovisnost

Seminar “Ovisnost o igrama na sreću: Između bolesti i osobne – društvene odgovornosti” održan je od 12. do 14. listopada u Majčinu selu u Međugorju u organizaciji Franjevačkog instituta za kulturu mira. Seminar je ponudio multidisciplinarne filozofsko-teološke, psihološke, psihijatrijske, pedagoške, društvene, pravne i ekonomske uvide kao i korisna praktična iskustva i svjedočanstva o uspješnoj obiteljskoj terapiji i rehabilitaciji ovisnika. Stručnjaci spomenutih disciplina iz Hrvatske, Bosne Hercegovine i Velike Britanije, tri su dana razmjenjivali najnovije znanstvene spoznaje i iskustva te došli do sljedećih preporuka za javnost:

Suvremeno liberalno tržište usmjereno isključivo na profit ne prepoznaje ljude kao aktere i cilj svih društveno-ekonomskih poduhvata, a mentalno zdravlje pojedinca kao glavni resurs uspješnih zajednica.

Ovaj deficit brige za osobu stvara okvir u kojem igra pervertira od društvenog događaja u patološku ovisnost i kompulzivno ponašanje. Statistike potvrđuju zabrinjavajuće povećanje broja patoloških ovisnika o raznim oblicima igara na sreću.

S ovom je ovisnošću potvrđena uzročno-posljedična veza psihosocijalne i kognitivne patologije: vladavina nametnutih potrošačkih, umjesto vitalnih ciljeva, osobna patnja, rasulo obitelji, kidanje društvenih veza, ekonomski krah, mitovi o kocki…

Patološko kockanje u uskoj je vezi s općom društvenom patologijom. Zato uspješno liječenje i rehabilitacija patoloških ovisnika o kocki pretpostavlja rad na ozdravljenju obitelji i društva.

Na seminaru je potvrđen napredak metoda prevencije i dekonstrukcije mitova o kocki, njenoj navodnoj ekonomskoj koristi za društvo te svijest o potrebi rada s adolescentima sa sve nižom dobnom granicom.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina zemlje su niskog socijalnog povjerenja. Rješenje tog i mnogih drugih problema u društvu teško se može zamisliti bez izgradnje kulture povjerenja i solidarnosti. Upravo se na tom planu mnogo očekuje od obrazovnog sustava, udruga civilnog društva te Crkve, vjerskih zajednica i medija.

Državne vlasti u republikama Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pišu zakone koji se ne provode. Da bi zakon bio dobar, mora biti provediv. Pitamo se koje su to snage koje onemogućuju da se kockarnice izmjeste na propisanu udaljenost od osnovnih i srednjih škola i da maloljetnici uistinu nemaju pristup njima.

Liberalizacija zakona o igrama na sreću uz agresivnu medijsku propagandu te iskrivljenu sliku o dugoročnoj dobiti otežavaju rad na rehabilitaciji ovisnika, a rad na prevenciji čine uzaludnim naporom.

Svi smo pozvani da se s ovim rastućim problemom suočimo: znanstveno utemeljeno, društveno angažirano i duhovno zdravo, budući da u konačnici uspiju oni ovisnici doći do slobode koji umjesto kocke unesu u život neku istinsku vrijednost, pronađu cilj i otkriju pravac.

Franjevački će institut publikacijama, seminarima i putem medija širiti spoznaje seminara kako bi ovisnici imali nadu i upoznali načine ozdravljenja, a adolescenti stekli prava znanja o kocki i mudrost da nikada ne upadnu u ovaj problem. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com