Četvrti Križni put za nerođene u Zagrebu, u organizaciji inicijative „40 dana za život”, održan je u petak, 15. ožujka, s početkom u 20 sati kod Kamenitih vrata i završetkom ispred katedrale.

Postaje križnog puta čitali su svećenici, redovnici i redovnice. „Hodajući za križem našeg Gospodina, molimo za zadovoljštinu za grijeh pobačaja u našem narodu i pobjedu kulture života u domovini“, kazali su organizatori.

„Dvije postaje su ipak bile osobite… Mame iz Betlehema molile su treću i devetu postaju”, istaknuli su na Facebook profilu Udruge Betlehem – Zagreb s kojom inicijativa „40 dana za život” usko surađuje. „U križni put ugradile su duhovnu težinu iskustva nagovaranja i prisile na pobačaj… Ali ugradile su i Božju pobjedu. Križ pobjeđuje smrt. Njihova su djeca danas živa.”

Na samom početku Petra Milković, predsjednica Inicijative je poručila: „Mi čvrsto vjerujemo: ‘Da, danas je petak, ali nedjelja dolazi’. Čvrsto vjerujemo kroz inicijativu ’40 dana za život’ i kroz ovih deset godina koliko djelujemo u Hrvatskoj kroz razne programe koje radimo kroz udrugu Hrvatska za život, da će pobačaj prestati jer znamo da smo na strani Pobjednika. Znamo da je danas petak, ne samo dan u tjednu, nego znamo da se događaju teške stvari, ali isto tako znamo da je Isus Krist pobijedio smrt i da nedjelja dolazi i da će Isus Krist pobijediti pobačaj i u našem narodu”.

U razgovoru za Hrvatski katolički radio Ante Čaljkušić, predsjednik udruge Hrvatska za život, rekao je da ta inicijativa ne djeluje samo u Zagrebu, već i u svim onim gradovima u kojima je inicijativa prepoznata. „Zanimljivo je to što i prolaznici reagiraju pozitivno. Razgovarali smo s 2 trudnice i spasili 3 nerođene bebe koja predstavljaju 3 ‘zasebna svemira’, posebna i neponovljiva u povijesti čovječanstva”, zaključio je Čaljkušić.

Završnu molitvu predvodio je mons. Zlatko Koren riječima: „Oče, oprosti svome narodu sve grijehe, osobito grijeh pobačaja. Neka naša molitva i žrtva učine da se sva začeta djeca rode; da žive sretno; da vjeruju; da ljube i budu ljubljena; da upoznaju tebe i tvojega Sina Isusa te Duha Svetoga Životvorca”. U obraćanju okupljenom narodu naglasio je kako takvo zajedništvo mogu ostvariti samo katolici u hrvatskom narodu. „Lijepo je živjeti i važno je čuvati i njegovati život, stoga svoju zahvalu za život, zahvalu za živote, raspoloženje da ćemo biti čuvari života stavljamo u ovu molitvu; molitvu njoj Bezgrešnoj Bogorodici”, poručio je.