Pilula

Ono o čemu je u siječnju naš portal pisao, ostvarilo se i brže nego što smo očekivali – od danas hrvatske ljekarne prodaju bez recepta ellaOne, kontroverzno sredstvo hitne kontracepcije poznato pod kolokvijalnim imenom ‘pilula za dan poslije’.

Podsjetimo, početkom godine Europska komisija naredila je Hrvatskoj i još pet zemalja država članica EU-a da moraju u ljekarnama prodavati “pilule za dan poslije” bez recepta. Nakon toga je agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila obavijest u kojoj se navodi kako Hrvatskoj sada predstoji razdoblje od šest mjeseci u kojem tvrtka Laboratorie HRA Pharma, nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet, ima šest mjeseci za implementaciju odluke.

Iako su u siječnju iz Ministarstva zdravlja slali, doduše neslužbene, signale, kako će ellaOne još najmanje šest mjeseci biti izdavana isključivo na recept, te da će tako možda ostati i nakon isteka roka, tableta je danas dostupna u ljekarnama, bez recepta, za 200 kuna. Tablete koje su sporne kako u etičkom, tako i u medicinskom smislu, moći će nabaviti i maloljetne osobe, jer Hrvatska nema regulirana pravila o ograničenju dobi za pristup pojedinim lijekovima.

I tako je bacanje na slobodno tržište tablete ellaOne u Hrvatskoj prošlo bez javne rasprave. Riječ je o tableti koja djeluje kao “hitni kontraceptiv” čak i pet dana nakon spolnog odnosa, odgađanjem ovulacije. Liječnici upozoravaju kako takve tablete djeluju intenzivno hormonalno i kao takve je njihovo djelovanje na zdravlje žene još neispitano. Etičari, pak, upozoravaju kako ta tableta nije samo kontraceptivno, nego i abortivno sredstvo jer često djeluje na način da sprječava razvoj embrija, onemogućujući mu ugnježđenje u maternicu. Izvrstan tekst našeg suradnika Josipa Markotića o tome što ova tableta doista jeste možete pročitati OVDJE.

Napomenimo, među zemljama koje su dobile naputak o prodaju “tablete za dan poslije” bila je i Mađarska, ali je tamošnja vlada Viktora Orbana taj naputak izbjegla uvođenjem zakona koje prodaju kontraceptivnih sredstava vežu uz izdavanje recepta. Dakle, kada se hoće onda se i može, i nije točno kako je svaka država osuđena na bespogovorno slušanje svake direktive koja dolazi iz Bruxellesa.

Goran Andrijanić | Bitno.net