Svjetski dan bolesnika utemeljio je papa Ivan Pavao II. posebnim pismom datiranim 13. svibnja 1992. i naslovljenim na kardinala Fiorenza Angelinija, predstojnika Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika, a kao cilj toga Dana naznačena je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb.

Bolest

Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetiše u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti.

U obilježavanje Svjetskog dana bolesnika uključeno je i Hrvatsko katoličko liječničko društvo misama i prigodnim predavanjima. Kako nam je u razgovoru rekla liječnica dr. Morana Brkljačić Žagrović, glasnogovornica toga društva, Crkva je učinila veliki iskorak u svezi duhovno-sakramentalne skrbi za sve bolesne i umiruće a najviše za vjernike.

„Svjetski dan bolesnika posebno se slavi među bolesnicima u bolnicama, bolničkim odjelima. Nakon svete mise svećenici toga dana obilaze bolesnike, dijeleći sakramente svete ispovijedi i bolesničkog pomazanja“, istaknula je naša sugovornica.

Posebno su je dotakle riječi fra Ivice Petanjaka, župnika riječke župe Gospe Lurdske koji je podsjetio da je Svjetski dan bolesnika povezan s porukama iz Lurda koje pozivaju na pokoru i obraćenje. „Rekao je da je bolest  pokora, ali ona je i vrijeme milosti, prilika za posvećivanje, kako bolesnoga tako i ljudi koji o njemu brinu. Mi, liječnici zbog posebnog dara hoćemo i djelovati milosno kako bi pomoglli našim pacijentima“, rekla je  dr. Morana Brkljačić Žagrović.

I ove godine u HKLD podružnicama diljem Hrvatske obilježiti taj dan. Navodimo zbivanja u samo nekim od podružnica:

ZAGREB: Povodom Svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske, zaštitnice istoimene kapelice u Kliničkoj bolnici Dubrava, 11. veljače u 18 sati u franjevačkoj crkvi u Dubravi (Avenija G. Šuška 2) služit će se misa koju predvodi mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački uz sudjelovanje članova HKLD-a, podružnica Zagreb.

PULA: U subotu, 11. veljače, misu u 15 sati za sve bolesnike i zdravstveno osoblje predvodit će mons. Ivan Milovan, biskup porečko-pulski u Kapeli Gospe Lurdske u krugu Opće bolnice u Puli, lokacija Negrijeva. Nakon mise otac biskup će se susresti s bolesnicima Odjela za urologiju i Odjela za traumatologiju i ortopediju.

KOPRIVNICA: U predvorju koprivničke Opće bolnice koncelebriranu misu predvodit će fra Krunoslav Albert, OFM, kapelan župe sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici sa svećenicima Koprivničkog dekanata. Nakon mise svećenici će obilaziti bolesnike, dijeleći sakramente svete ispovijedi i bolesničkog pomazanja.

NAŠICE: U bolničkoj kapelici Majke Božje Lurdske u subotu 11. veljače s početkom u 11 sati misu će predslaviti će fra Dragutin Bedeničić, OFM, našički župnik i gvardijan Franjevačkog samostana u Našicama.

RIJEKA: U kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici misu u 12 sati predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić, a na nju su posebno pozvani bolesni koji žele primiti sakrament bolesničkog pomazanja.

Laudato.hr