‘Ora et labora’ (‘Moli i radi’) radni je, a vjerojatno i definitivni naslov novog albuma Marka Perkovića Thompsona, inspiriran geslom benediktinskoga reda.  Album će se u prodaji pojaviti neposredno nakon Uskrsa, a na njemu će se nalaziti deset novih pjesama. Inače, prošlo je šest godina od posljednjeg Thompsonovog albuma “Bilo jednom u Hrvatskoj“, koji je srušio sve rekorde prodaje.

O samim temama koje će biti zastupljene na novom albumu, pjevač naglašava kako se tematski nije daleko odmaknuo od onoga o čemu je pjevao na prethodnom, ali aranžmanski i produkcijski učinio je iskorak.
“Velik broj ljudi koji me sretnu i koji mi pišu, najviše zanima koje su to teme koje će se naći na albumu. Mogu samo reći da se radi o temama kojima sam okupiran i njih stavljam kao prioritetne teme, a to su politička, socijalna i društvena situacija kod nas. Duhovnim i povijesnim temama okupiran sam i one me uvijek inspiriraju, neki mi čak znaju prigovoriti da u tome malo i pretjerujem. Ovaj album tematski i produkcijski nastavlja priču koju sam do sada pričao i sretan sam što smo sve konačno priveli kraju. Svoje sam kriterije zadovoljio, a vjerujem da će i publika to prepoznati i da ćemo na koncertima zajedno uživati”, izjavio je Thompson za Hrvatski list.

Na novom albumu nalazit će i pjesma ‘Maranata’, za koju Thompson ističe da zauzima posebno mjesto u njegovom glazbenom radu, a radi se o uglazbljenom pjesničkom uratku šibenskoga biskupa msgr. Ante Ivasa.

[facebook] Ako želiš i dalje čitati ‘Bitno’, klikni Like! [/facebook]

Sam biskup Ivas o spomenutoj pjesmi kaže “Pisao sam je za sebe, onako iz duše. Inače pišem poeziju pa je tako nastala i ‘Maranata’. I ta moja pjesma jako se svidjela Marku. Kada je pročitao pjesmu, pitao je može li je uzeti za svoj album. Naravno da mi je bilo drago. On je očito u tim stihovima prepoznao temu o kojoj i inače pjeva“, zaključio je biskup.

Naslov pjesme je uzet iz Biblije i na aramejski znači “Dođi Gospodine!” To je kršćanski usklik nade i iščekivanja Kristova dolaska, kojim se zaključuje i čitava Biblija, tj. knjiga Otkrivenja.

Donosimo tekst pjesme:

Maranata, Pastiru dobri,
Rabi, Učitelju
 dođi na polje, more, gore,
na zipku i grobove
raspelom Tvojim označene,
krvlju i znojem ispačene,
isplakane suzama naroda moga.
Budi početak i svršetak,
prvi i posljednji
uskrsla pobjeda
alfa i omega
 naroda moga.
Maranata
dođi gospodina
u zemlju Hrvata
Maranata
dođi na radost
svega naroda moga
Maranata
dođi nam brzo i zauvijek ostani
Neka prođe vrijeme zavodnika,
lažnih proroka
i svih kukavica, izdajica,
 krivokletnika
i svih varalica, otpadnika
strašnih ubojica
i svih sluga Zloga
iz naroda moga.
Skini lažne maske
s lica moje zemlje Hrvatske
Nek’ zablista svom ljepotom
i vjerom u Tebe Boga
naroda moga.

D.M. Bitno.net