Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua u srijedu 14. listopada prevodio je u jasenovačkoj crkvi sv. Nikole biskupa ekumensku molitvu u zajedništvu s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem, koji je uputio riječi pozdrava, i pakračko-slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom.

„Želio bih pojasniti kako nisam ovamo došao suditi. Stigao sam u Jasenovac a onda ću poći u Staru Gradišku moliti, prignuti koljena, plakati sa svima onima koji su plakali, trpjeli i vapili Bogu“ rekao je Lingua u svome obraćanju prije početka molitve.

„Došao sam razmatrati lice Krista patnika koji nažalost i danas nastavlja biti razapinjan ondje gdje se čini nepravda, gdje se ne poštuje ljudsko dostojanstvo, gdje prevladava zloća ljudi“, dodao je nuncij.

„Došao sam ovamo jer vjerujem da jedan drugačiji svijet može postati stvarnost, uz doprinos svih i uz zauzetost svakog pojedinog, po sposobnosti da prašta do sedamdeset puta sedam, imajući na pameti ono što u najnovijoj Enciklici „Svi smo braća“ piše Papa Franjo:

Oni koji istinski opraštaju ne zaboravljaju, ali odbijaju da njima ovlada ona ista razorna sila koja im je nanijela zlo. Prekidaju začarani krug zla, zaustavljaju prodor sila razaranja. Odlučuju da u društvene odnose ne unose osvetu, koja se prije ili kasnije vraća njima samima (…) Osveta ništa ne rješava.

(…) Za pravednošću se pak na primjeren način traga jedino ljubavlju prema samoj pravednosti, poštivanjem žrtava, sprječavanjem novih zločina i brigom za opće dobro, a ne s izlikom za iskazivanje vlastite srdžbe. Upravo praštanje omogućuje traženje pravednosti bez upadanja u začarani krug osvete ili u nepravdu zaborava (FT 251, 252)“, zaključio je apostolski nuncij.

Tijekom dana Lingua će još u Jasenovcu posjetiti pravoslavni manastir i spomen-područje jasenovačkog logora. Nakon toga će u Staroj Gradiški posjetiti prostore nekadašnjeg zatvora i pomoliti se u župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela. Potom će se u Požegi susresti s djelatnicima i učenicima Katoličke gimnazije, a pohodit će i sestre klarise u Požegi, Katoličku bolnicu sv. Rafaela na Strmcu i razgledati biblijsku izložbu u Cerniku.

Nuncij će posjet Požeškoj biskupiji završiti u četvrtak 15. listopada u Požegi, gdje će u katedrali predslaviti euharistiju na svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice katedrale i grada Požege.