collage

Poštovani,

stigao je novi broj Uličnih svjetiljki i ukoliko još niste čuli za časopis Ulične svjetiljke, to je prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama, a časopis je specifičan zbog tematike kojom se bavi jer govori o ljudima s ruba društva kojima je ovaj časopis „ulaznica u bolji svijet“. Ulične svjetiljke prodaju se iz ruku beskućnika na ulicama gradova po cijeni od 8 kuna, a izdavač časopisa je Franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat, Rijeka.

Ja volontiram u ovom projektu i mogu reći da je volontiranje u Uličnim svjetiljkama nešto najljepše što se može dogoditi jer nema takve knjige ili stručnjaka koji bi bolje opisali život od Uličnih svjetiljki.

28. rujna u centru Zagrebu, od 18 do 19 sati održat će se prodajna akcija Uličnih svjetiljki s volonterima koji će u društvu beskućnika prodavati časopis.

Bila sam sigurna da razumijem kako je beskućnicima-prodavačima Uličnih svjetiljki kada stoje na ulici izloženi pogledima prolaznika. Međutim, tek kada sam stala uz jednog prodavača kako bih mu pomogla prodavati časopis, shvatila sam kako je to. Jedan gospodin prišao mi je i rekao da ne izgledam kao beskućnik jer uredna sam i pristojna.

Tada sam shvatila u kakvoj zabludi (pre)često živimo. Ako je netko beskućnik, ne znači da je nepristojan, ne znači da je alkoholičar, ne znači da je propalica, ne znači da ne želi živjeti drugačije, ne znači da ne smije pojesti sladoled ili zapaliti cigaretu, ne znači da ne smije imati želja i razveseliti se nekim svojim guštima… ako je netko beskućnik, ne znači da ne smije imati ništa što ga veseli jer upravo te male sitne radosti vraćaju radost postojanja.

Pozivam(o) Vas da podržite Ulične svjetiljke i poklonite im malo prostora pod suncem kako bi ugrijalo one najpotrebnije kojima Ulične svjetiljke zaista znače život.

Nemojmo misliti kako nas se nešto ne tiče jer ako znamo za neki problem i ne činimo ništa kako bismo pokušali pomoći, tada smo ništa drugo nego sudionici u problemu kako bi postao još veći. Nikad nemojmo dozvoliti da nas strah ili lijenost spriječe da napravimo ono što nam savjest govori da je ispravno i budimo dobri jedni prema drugima! Naučimo se veseliti svim lijepim trenucima kada su drugi sretni i svakom naporu kada netko nešto dobro učini!

Za sve dodatne informacije, možete me kontaktirati na broj 091/5397559, a možete posjetiti i Facebook stranicu Uličnih svjetiljki te možete kontaktirati urednicu Uličnih svjetiljki, Jasnu Krapac na broj 091/4683266.

Vlatka Burić, volonterka „Uličnih svjetiljki“ | Bitno.net