U Međunarodnoj zračnoj luci „Franjo Tuđman“, apostolskog nuncija mons. Linguu dočekali su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, generalni tajnik HBK-a i hvarski biskup mons. Petar Palić, tajnik Apostolske nuncijature u RH mons. Janusz Stanisław Błachowiak te načelnica sektora diplomatskog protokola Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Emilija Vučinić-Margeta.

Po dolasku, na pitanje, što zna o Hrvatskoj i Hrvatima, novi apostolski nuncij odgovorio je da je to vrlo zahtjevno pitanje. “Došao sam ovdje kako bih upoznao. Jasno da je čovjek dosta pročitao o povijesti i o svetosti hrvatskog naroda tako vjernog Crkvi i tako bogate prošlosti. Većinu stvari trebam tek upoznati, dakle ovdje sam da bih prije svega naučio. Ovdje sam kao Papin predstavnik. Bit će mi zadovoljstvo ojačati veze s hrvatskim narodom koji je jedan od najbližih Rimskoj Crkvi. Mislim da ću započeti polagano otkrivati bogatstvo, ljepote ove zemlje kojima sam se mogao diviti već silazeći iz zrakoplova.”

O tome je li u svojem radu imao prilike susretati Hrvate, nuncij Lingua je rekao:

“Imao sam tajnika Hrvata na Kubi – mons. Većeslava Tumira s kojim sam imao odličnu suradnju i koji me nastavlja skoro svakodnevno informirati o događanjima u Japanu. Bilo je jako lijepo surađivati s njime. Na Kubi sam također imao blisku suradnju s Družbom koja je potekla iz Hrvatske, s Kćerima Milosrđa s. Marije Propetog Isusa Petković. Iako su sve tri sestre koje djeluju na Kubi Paragvajke, jedna od njih djelovala je ovdje u Hrvatskoj šest godina. Na Kubi sam upoznao i jedan novi hrvatski pokret. Ne mogu se sjetiti njihovog imena, ali rade mnogo s mladima animirajući ih. Upoznao sam te mlade pune poleta. Oni rade vrlo dobro s mladima u župama.”

O tome kakav ga posao očekuje u Hrvatskoj kazao je:

“Sutra ću dobiti upute od moga suradnika. Zatim ću 16. listopada započeti rad s Biskupskom Konferencijom i vidjet ćemo što me očekuje.”

Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podijelili su svoja očekivanja od novog nuncija Giorgia Linguae nakon što su ga dočekali u Međunarodnoj zračnoj luci “Franjo Tuđman”.

“Obično od nuncija očekujemo zaista da bude s nama, da nas prati, kao što je i do sada bilo, u svim situacijama kad su nunciji bili kod nas”, rekao je nadbiskup Puljić dodajući “i da naše želje i naše nakane isto tako prenese Svetoj Stolici. Da na neki način bude ono što jest zapravo uloga nuncija, predstavnik Svete Stolice i predstavnik države Vatikana.”

Kardinal Bozanić kazao je kako s novim nuncijem započinje jedno novo razdoblje. “Jer svaka osoba donese nešto specifično, svoje, a nuncij je onaj koji povezuje nas sa Svetim Ocem i Svetom Stolicom, što je za nas veoma važno.”

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg apostolskog nuncija u Kubi, naslovnog nadbiskupa Tuscanie mons. Giorgia Lingua novim apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj 22. srpnja.

Nadbiskup Giorgio Lingua rođen je 23. ožujka 1960. u Fossanu (Cuneo) u Italiji. Zaređen je za svećenika 10. studenoga 1984. i inkardiniran u biskupiju Fossano. Postigao je doktorat iz kanonskog prava. U diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1. srpnja 1992., a obavljao je diplomatsku službu u Apostolskim nuncijaturama u Obali Bjelokosti i u Sjedinjenim Američkim Državama, u Državnom tajništvu Svete Stolice u Odjelu za odnose s državama te u Apostolskim nuncijaturama u Italiji i u Srbiji.

Apostolskim nuncijem u Iraku i u Jordanu imenovan je 4. rujna 2010. te 17. ožujka 2015. nuncijem na Kubi.

Osim materinskog talijanskog jezika govori francuski, engleski i španjolski.

Nuncij Lingua šesti je predstavnik Svetog Oca u samostalnoj hrvatskoj državi. Njegovi prethodnici bili su mons. Giulio Einaudi (29. veljače 1992. – 4. kolovoza 2003.), mons. Francisco-Javier Lozano Sebastián (4. kolovoza 2003. – 10. prosinca 2007.), mons. Mario Roberto Cassari (14. veljače 2008. – 10. ožujka 2012), mons. Alessandro D’Errico (21. svibnja 2012. – 27. travnja 2017.) i mons. Giuseppe Pinto (1. srpnja 2017. – 16. travnja 2019.).

IKA | Bitno.net