Rim

Od 28. 4. do 1. 5., u vječnom gradu Rimu, održan je Europski susret sveučilišnih studenata s temom nove katoličke humanizacije i evangelizacije. Pet hrvatskih sveučilišnih centara, Zagreb, Split, Osijek, Rijeka i Dubrovnik, na čelu s predstavnikom studentskih kapelana Hrvatske biskupske konferencije, don Damirom Stojićem, napunilo je jedan autobus pažljivo odabranih studenata koji su svojim sudjelovanjem na navedenom susretu pokušali pridonijeti zajedničkom cilju, razmijenivši iskustva, ideje, metode, uz druženje i bogat programski sadržaj. Hrvati su bili najbrojniji, a prema tome skoro i najaktivniji. Nadodajmo da je uz pedesetak studenata koji su krenuli iz Zagreba, susretu sudjelovalo osam hrvatskih studenata iz Banjaluke, Jajca i Mostara. Svim studentima, kojih je bilo oko četiri stotine, bio je osiguran smještaj u netom sagrađenom kampusu u blizini rimskog sveučilišta „Tor vergata“ te hrana u menzi, a cijelo nedjeljno popodne bilo je predviđeno za razgledavanje znamenitosti grada Rima.

Susret je, dakle, počeo u subotu 28. 4., uvodnim izlaganjima pomoćnika rimskog biskupa msg. Lorenuzo Leuzzi, ravnatelja sveučilišta Renato Lauro te msng. Sergio Lanza i prof. Joao Luis Cesar Das Neves s Katoličkog sveučilišta u Portugalu, te se nastavio misnim slavljem u obližnjoj kapelici gdje su se studenti imali priliku i ispovjediti. Sudjelovanje na nedjeljnom bogoslužju u bazilici sv. Petra u Vatikanu, koju je predvodio papa Benedikt XVI., i na kojoj se zaredilo deset novih svećenika, sigurno je bio jedan od najsvečanijih trenutaka, ne samo ovog susreta, nego općenito ikad, studentima koji su dobili čast biti u prvim redovima.

Ponedjeljak je bio rezerviran za smisao susreta, a to jest za radionice u kojima su se pokušale obraditi sljedeće krucijalne teme. Kulturni relativizam, globalizacija, utjecaj medija, ekonomija i politika te uloga i zadaća studenata katolika u kreiranju budućnosti svoje okoline, krajeva iz kojih dolaze, ali i cijele Europe i svijeta. Poslane su vrlo značajne poruke. Distinkcija kršćanstva od kršćana koji ne žive svoju vjeru istinski i na taj način kompromitiraju ono za što se zalaže katolička manjina koja je nadglasana i koja nema svog medijskog, a kamoli političko-ekonomskog utjecaja. Zatim distinkcija prave definicije liberalnosti koja podrazumijeva slobodu svake osobe tražiti pravu Istinu, koja mora biti Jedna, od danas prevladavajuće definicije liberalnosti koja nam nameće laž da svatko ima svoju istinu, i da se ne treba javno hvaliti Kristom i dijeliti Radosnu vijest, nego smjestiti Crkvu u sakristiju.

Hrvatski studenti istakli su se uz slovačke, slovenske, ruske, irske i ine, svojim znanjem engleskog jezika i svojom hrabrošću da aktivnim sudjelovanjem doprinesu zajedničkim zaključcima i porukama ohrabrenja i ljubavi. Radnu skupinu koja je raspravljala na engleskom jeziku (bile su još tri skupine – francuska, španjolska i dakako talijanska), usmjeravao je australski svećenik i teolog don Matteo. Upravo pod temom kulturnog relativizma i globalizacije htio je potaknuti ponos prisutnih studenata na vlastiti narod i jezik. Zajedno u različitosti poruka je kršćanstva otkad ono postoji, unatoč sve prisutnijoj globalizaciji koja te granice i razlike želi izbrisati, smjestiti nas sve u jednu državu, s jednom religijom, koja bi bila novac.

Nakon predavanja uslijedila je povorka do uzvisine gdje se nalazi križ i gdje je održana svečanost prve obljetnice beatifikacije blaženog Ivana Pavla II.

Napomenimo da je don Damir studente na dolasku proveo kroz Asiz gdje su vidjeli svetište sv. Franje, a po povratku u Zagreb, kroz Padovu gdje je uz posjetu crkve sv. Ante, održana i sveta misa na hrvatskom jeziku i to u svetištu našeg sv. Leopolda Mandića.

Ante Boras