“Premijer Plenković u nametanju Istanbulske konvencije zaigrao je va banque. U konačnici će politički stradati ili on, vrlo brzo, ili HDZ, već na sljedećim izborima”, piše Nino Raspudić za Večernji list.

Publicist se u novoj kolumni pozabavio pitanjem ratifikacije Istanbulske konvencije, pa tako piše:

“Izopačen odnos bahatog predsjednika i pokorne stranke dobro se mogao vidjeti prošlog tjedna u Velikoj Gorici, gdje je Plenković, kojeg je u HDZ uvela Jadranka Kosor 2011., držao lekciju Mirku Matiću, čovjeku koji je osnivao stranku 21 godinu prije toga, a koji se usudio suprotstaviti ratifikaciji sporne Konvencije. Plenković mu je s govornice poručio: ‘Kolega Matiću, pročitajte Istanbulsku konvenciju’. Dva su najnovija umotvora, skuhana u PR agencijama, kojima se protivnicima ratifikacije pokušavaju začepiti usta. Prvi je, u Gorici viđeno, uvredljivo optuživanje oponenata kako Konvenciju nisu pročitali. U emisiji Otvoreno, Marija Puh, potpredsjednica HNS-a, stranke od 1% koja upravlja s pola države i koja javnosti prodaje mit kako je ušla u pakt s HDZ-om samo da bi proveli reformu školstva, a istovremeno sprema za New York konzula sa srednjom cestovnom, predstavnica, dakle, te i takve grupacije oponente poziva da pročitaju konvenciju i važno napominje kako ju je ona pročitala “najmanje dvadesetak puta”. Poznajem ljude koji su gledali Titanic tri puta, kao i neke koji su dva puta pročitali omiljeni roman, ali da jednu međunarodnu konvenciju netko čita “najmanje 20 puta” nisam mogao ni zamisliti. O čemu to svjedoči? Ili o fetišu ili o problemima s razumijevanjem. Zar HNS-ovci trebaju dokument pročitati 20 puta da bi ga razumjeli? Hoće li uskoro gorljivi HNS-ovci i HDZ-ovci početi učiti Istanbulsku konvenciju napamet, kao što neki pobožni muslimani nauče Kur’an, pa ćemo uskoro dobiti nove “hafize”, tj. oni koji će svoje sveto pismo Konvencije znati izrecitirati od početka do kraja?”, ironizira Raspudić.

Kolumnist Večernjeg lista piše kako je jedno detaljnije čitanje Istanbulske konvencije dovoljno za zaključak kako je njena ratifikacija nepotrebna jer sve mjere koje predlaže protiv nasilja nad ženama već jesu prisutne u hrvatskom zakonodavstvu.

“Osim toga, kod zemalja koje su je već ratificirale, poput Italije ili BiH, primjerice, nije utvrđena nikakva korelacija između prihvaćanja Konvencije i smanjenja ili učinkovitije borbe protiv nasilja nad ženama u obitelji. Kvaka je u tome da nam se Konvencijom uvaljuje nešto drugo. Ratifikacijom se, između ostalog, obvezujemo kako ćemo iskorijeniti sve ‘predrasude, običaje i tradicije’ koje se temelje na ‘stereotipnim ulogama žena i muškaraca’. Vidjevši što se događa od Kanade do Njemačke, ne bi čudilo da nas HDZ-ovci uskoro počnu uvjeravati u nužnost zamjene sintagme ‘stare slave djedovino’, naprednijom ‘stare slave roditelju roditelja A i B ‘, ili ‘stare slave djedovino i babovino’.

Potpisujemo i pristanak na vlastiti preodgoj. Zemlja potpisnica se obvezuje uključiti pitanje ‘nestereotipnih rodnih uloga’ u ‘redovni nastavni program i na svim razinama obrazovanja’. (članak 14. stavak 1.) Nove svetinje su ‘nestereotipne rodne uloge’ nasuprot srednjovjekovnom, nasilničkom i zatucanom stereotipu kako na svijetu postoje muškarci i žene. Priča se mora furati i u ‘neformalnim obrazovnim okruženjima, tako i u sportskim te kulturnim okruženjima i okruženjima za slobodno vrijeme te u medijima’. Ako ovo nije totalitarizam orvelovskog tipa, ne znam što jeste”, zaključuje kolumnist.

Raspudić naglašava kako “prihvaćanje Konvencije znači i prenošenje dijela suvereniteta na tijela koja će pratiti njeno provođenje, što nekima također izaziva radost, po principu – što manje hrvatske države to bolje”.

“Preodgoj će nadgledati međunarodno nadzorno tijelo koje se zove GREVIO, neka vrsta Svete inkvizicije 21. stoljeća… Potpisnice se obvezuju da će financirati nevladine udruge koje se bave tim problemima, a njihov odabir, pogađate, nadgleda GREVIO, koji se tako, osim u pravosuđe i obrazovni sustav, upliće i u javne financije. Dubravka Šuica je izjavila kako je u samo u 2019. u proračunu potrebno predvidjeti milijardu kuna za provedbu Konvencije”, piše Nino Raspudić.
“Mreža, uvijek istih nevladinih udruga, koja već u niskom startu čeka ratifikaciju pod imenom zaklade SOLIDARNA, nastojat će biti posrednik između žena žrtava nasilja i javnih sredstava koji se izdvajaju za njih”, piše publicist i potom nastavlja:

“Biznis je to na razini Pelješkog mosta i sad je jasno zašto se neki tako gorljivo bore za ratifikaciju. Kao što su i do sada dobivali sredstva za svoj core biznis, a onda se kroz Platforme 112 i ostale magle petljali u političku borbu namećući svoju ideologiju, nema sumnje da će to isto činiti i ubuduće”, pita publicist.

“Zašto Plenković na sve to prisiljava sirote HDZ-ovke i HDZ-ovce? Na dramatičnoj sjednici predsjedništva stranke, kad su se pojavili neki disonantni glasovi, Plenković im je rekao kako time mogu srušiti Vladu, a ako će je netko rušiti to će biti On, a onda bi se na novim izborima moglo dogoditi da polovica prisutnih ne bude na listama koje će On slagati. Zaprijetio im, dakle, budući da su većinom ovisni o stranci i poziciji, da će ih udaljiti od korita ako ne budu provodili njegovu volju. Na što ovo podsjeća? Pa na tipično patrijarhalno ucjenjivanje ekonomski ovisnih žena. Plenković postupa kao patrijarhalni zlostavljač o njemu ovisnih HDZ-ovaca. Predlažem stoga članovima HDZ-ove vrhuške, koji su golemom većinom muškarci, da se rodno izjasne kao žene i prijave Plenkovića za rodno uvjetovano ekonomsko nasilje”, zaključuje Nino Raspudić u svojoj novoj kolumni.

Bitno.net