Collage

Naš portal je prije prvog izbornog kruga pisao o predsjedničkim izborima i pomalo razočaravajućim stavovima “konzervativnih” kandidata. Želja nam je bila ukazati kako postoje pojedina svjetonazorska područja koja nisu dovoljno jasno elaborirana od strane kandidata, za što držimo da je dio poslanja koje kao nepolitički i vjerski portal imamo. Usprkos tome, taj komentar neki su potpuno pogrešno iščitali kao svojevrstan poziv našim čitateljima da se suzdrže od glasanja. To nikada nije bila naša nakana, jer čvrsto vjerujemo, kako nas to i Crkva uči, da je participiranje u političkom i društvenom životu pravo i obaveza svakog kršćanina. Sada, pred drugim krugom izbora, potrebno je to ponoviti jer smatramo kako nije svejedno tko će biti na čelu države i kako je potpuno jasno da kandidati ne nude isti program i stajališta, posebice u nekim svjetonazorskim pitanjima koja najviše zanimaju čitatelje našeg portala. Kako bi to ilustrirali, naveli smo stajališta predsjedničkih kandidata o nekoliko ključnih svjetonazorskih točaka koje su u svom pismu uoči izbora naglasili i hrvatski biskupi. Stoga ponavljamo poziv hrvatskih biskupa vjernicima: Izađite na izbore i glasajte prema svojoj kršćanskoj savjesti.

 – Zauzimanje za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene.

IVO JOSIPOVIĆ

Otvoreno se izjasnio na dan referenduma o ustavnoj zaštiti braka kako će glasati “protiv”, što je u suprotnosti s naputcima Venecijanske komisije koja u slučajevima takvih referenduma preporuča suzdržanost političkih dužnosnika. Zakon o životnom partnerstvu, kojeg je vladajuća koalicija iskoristila kako bi na mala vrata uvela homoseksualne “brakove”, suprotno volji birača, smatra dobrim rješenjem jer su u njemu „sadržani svi elementi kojima je takva zajednica dobila legitimitet, a partneri sva prava kao i bračni partneri”. Traži dosljednu primjenu tog zakona, te najavljuje nove korake u smjeru povećanja “prava LGBT zajednice” koji podrazumijevaju i intervencije u obrazovanje.

Zalaže se za to da homoseksualni parovi mogu posvajati djecu, te za umjetnu oplodnju za žene bez partnera i lezbijske parove. Protivi se zakonskoj mogućnosti “surogat” majčinstva jer je “pretvaranje majčinstva u biznis nemoralan čin”.

KOLINDA GRABAR – KITAROVIĆ

Kao i njezina stranka, podržala je referendum o ustavnoj zaštiti braka. Zakon o životnom partnerstvu ipak smatra “dobrim rješenjem koje ne treba mijenjati”.

Ne podržava posvajanje djece od strane homoseksualnih parova jer “zakonodavstvo treba štititi prava djeteta, a ne pravo na roditeljstvo”. Suprotstavlja se mogućnosti potpomognute oplodnje za lezbijke i žene bez partnera, kao i surogat majčinstvu.

– Promicanje kulture života.

IVO JOSIPOVIĆ

Upravo je on, još u predizbornoj kampanji prvog kruga, potakao raspravu među predsjedničkim kandidatima o abortusu. Tada je rekao kako smatra da je “abortus nešto što nije poželjno”, ali da se on mora razmatrati s “aspekta prava žene” koje je, kako je rekao, neupitno. Dao je potpunu potporu postojećem zakonu koji je na snazi još od 1978. Smatra da je pasivna eutanazija prihvatljiva (eutanazija koja se vrši izostavljanjem liječenja), ali da je potrebna precizna zakonska regulativa.

KOLINDA GRABAR – KITAROVIĆ

Izjavila je kako je protiv pobačaja i kako smatra da život počinje od začeća, ali je ujedno i “protiv njegove zabrane” i tvrdi kako bi “ona donijela samo nove probleme”. Podržava borbu protiv abortusa kroz pozitivne mjere države – povećana psihološka i svaka druga potpora trudnicama, skidanje stigme s djece iz izvanbračnih zajednica kao i žena koje rađaju u njima. Olakšavanje procesa usvajanje djece također je jedna od tih pozitivnih mjera. Protiv je eutanazije.

– Obiteljska i demografska politika.

IVO JOSIPOVIĆ

U svom programu nije se posebno određivao po pitanju obiteljske ili demografske politike.

KOLINDA GRABAR – KITAROVIĆ

Nedavno je, izlažući svoju strategiju borbe protiv demografske krize, naglasila kako će kao moguća nova predsjednica “inzistirati na uvođenju institucije majke-odgajateljice”, te na poreznim olakšicama za više djece, kao i na otvaranju internih vrtića u državnim, ali i velikim tvrtkama. Tražit će donošenje jedinstvene Nacionalne strategije demografske revitalizacije.

– Poštivanje vjerske slobode, slobodni izbor vjerskoga odgoja i pravo na priziv savjesti protiv nepravednih građanskih zakona.

IVO JOSIPOVIĆ

Smatra kako je vjeronauk u školama prihvatljiv za djecu “roditelja koji to žele”, ali uz “organizaciju nastave da djeca koja ga ne pohađaju, ne budu diskriminirana i da imaju pravo izražavati svoj svjetonazor”. Oglasio se i o prizivu savjesti liječnika koji ne žele raditi abortus i rekao da se on “mora poštivati”, ali i da javno zdravstvo mora osigurati abortus ženama.

KOLINDA GRABAR – KITAROVIĆ

Podržava vjeronauk u školama. O prizivu savjesti nije se izjašnjavala.

– Zauzimanje za prava obespravljenih i siromašnih i stvaranje sustava društva solidarnosti.

IVO JOSIPOVIĆ

U svom programu naglašava kako su “borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti dio onih vrijednosti na kojima počiva hrvatsko društvo i kultura”.  Vidi Hrvatsku kao “socijalno osjetljivo društvo” koje “brine i o civilnim žrtvama rata, osobama s invaliditetom i svima drugima kojima valja osigurati jednake jednake mogućnosti kvalitetnog života.”

KOLINDA GRABAR- KITAROVIĆ

U svom programu naglašava kako će se “temeljem načela kršćanskog socijalnog nauka iz osnovnih dokumenata Katoličke Crkve zauzimati za dostojanstvo svake
osobe, kroz uzajamnost, solidarnost i brigu za siromašne”.  Najavljuje kako će se u svom mandatu posebno zauzimati za prava umirovljenika kroz usklađivanje mirovina s rastom BDP-a, te osiguravanje smještaja u umirovljeničkim domovima za umirovljenike koji to žele. Najavljuje i naročitu brigu za invalide svih kategorija kroz poticanje njihova aktivna sudjelovanja u društvenom životu.

Bitno.net