U župi sv. Jelene Križarice u Zaboku, jedan od mnogih božićnih običaja je i izrada jaslica. Danas jaslice nalaze mjesto gotovo ispod svakog božićnog drvca. Naravno, kućne jaslice, za razliku onih u crkvi, su ponekad vrlo skromne, bez mnogo likova, sadržajno usmjerene samo na događaj u betlehemskoj štalici.

Foto: Darko Fiket

I ove su se godine na inicijativu župnika Marijana Culjaka u izradi jaslica na otvorenom istaknuo naš umjetnik Aleksandar Šandor Pavišić koji je izradio cjelokupnu građu štalice te likove životinja koji su eto noćas nažalost rastrgali nepoznati počinitelji. Likovi Josipa, Marije i Isusa tek su planirale postaviti u tjednu koji je pred nama te se nadamo da i one neće doživjeti istu sudbinu.

Najčešći su izrazi sramota, žalosno, strašno ružno i tužno, a mnogi traže objavu imena počinitelja – govorili su vjernici prilikom dolaska na misu zornicu treće nedjelje došašća.

Šteta nije velika, popravit ću oštećenja, ali ostaje neugodan osjećaj – rekao je autor Aleksandor Šandor Pavišić, a župnik dodaje kako treba moliti za počinitelje jer nikoga ne osuđujemo, Bog je onaj koji sve vidi.

Župnik vjeruje da počinitelji nisu bili svjesni svoga djela i da su vjerojatno to učinili pod utjecajem alkohola ili u naivnoj želji za dokazivanjem hrabrosti na krivi način i na krivom mjestu.

Bilo bi lijepo kada bi se počinitelji tajno došli ispričati te se bi cijeli nemili događaj zaboravio i božićna radost ne bi bila pomućena.
Na mjestu događaja policija je napravila uviđaj i zapisnik a šteta se ne može procijeniti u novcu zbog umjetničkog rada i truda autora.

Darko Fiket