SkupFoto: IKA
Članovi Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića zajedno s voditeljem Centra “Pro vita et familia” u Požegi, predsjednicima Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva s podružnicama u Požegi, Novoj Gradiški, Virovitici, Našicama, Pakracu-Lipiku-Daruvaru, predsjednicima Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji sa središnjicom u Požegi i ograncima u Novoj Gradiški, Lipiku, Pakracu, Virovitici i Našicama, predsjednicima Hrvatskoga katoličkog društva prosvjetnih djelatnika u Požeškoj biskupiji sa središnjicom u Požegi i ograncima u Našicama i Virovitici te predsjednikom Udruge “S Marijom za život”, okupljeni u Požegi 14. svibnja zajednički su uputili sljedeći zahtjev dužnosnicima zakonodavne i izvršne vlasti: “Kao građani Republike Hrvatske, svjesni svojih demokratskih prava i obveza, uključujemo se u javnu raspravu o prijedlogu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji te upućujemo svoj zahtjev izabranim nositeljima državne zakonodavne i izvršne vlasti, postavljenih da djeluju za dobro svih birača i drugih građana.

Dosadašnja javna rasprava Prijedloga zakona o medicinski pomognutoj oplodnji očitovala je da njegov predlagatelj i neki javni dužnosnici nastupaju selektivno i nedemokratski, nazivajući argumentirane stavove značajnog broja hrvatskih građana svjetonazorskima. Uvjereni smo da samo ozbiljan, svestran i stručan vrijednosni dijalog o pojedinim sastavnicama Zakona te spremnost predlagatelja da bez ideoloških ograničavanja prihvati utemeljeno mišljenje većine građana, pruža mogućnost da se dođe do pravednih i poštenih zakonskih rješenja. Tražimo da predlagatelj Zakona i zastupnici u Hrvatskom saboru bez obzira na stranačku pripadnost u daljnjoj raspravi o navedenom Zakonu s većom demokratskom otvorenošću saslušaju i uvaže mišljenje struke i građana o važnim i osjetljivim pitanjima ljudskog života kako bi se opravdane izmjene ugradile u Zakon te on služio općem dobru.
Najveći broj znanstvenika u svijetu i kod nas slaže se da ljudski život počinje začećem. Na temelju toga tražimo da Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji svakom začetom ljudskom biću prizna neotuđiva prava koja mu jamče relevantni dokumenti međunarodne zajednice i Hrvatske države, među kojima je Opća deklaracija o ljudskim pravima, Europska konvencija o ljudskim pravima, Konvencija o pravima djeteta, Ustav Republike Hrvatske, Obiteljski zakon Republike Hrvatske i Zakon o suzbijanju diskriminacije. Smatramo da Zakon o pomognutoj oplodnji ni zbog kojih razloga ne smije odstupiti od načela navedenih u spomenutim dokumentima i treba zajamčiti potpunu zaštitu prava na život svakog začetog ljudskog bića. To pravo utemeljeno je u etičkim načelima civiliziranog društva.

Predlagatelj Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji opravdava zamrzavanje većeg broja ljudskih zametaka liječenjem neplodnih žena. Nitko nema pravo izložiti smrtnoj opasnosti ili predati u smrt određeni broj začetih ljudskih života da bi se rodio drugi život. Sva začeta ljudska bića imaju pravo biti zaštićena od manipulacije u bilo koje svrhe. Smatramo neprihvatljivim stvaranje ljudskog zametka spajanjem sa spolnim stanicama zamjenskog roditelja i izvan obiteljskog okružja. Ne može nitko zbog bilo kojeg interesa oduzeti pravo bilo kojem ljudskom biću na naravno začeće u braku muškarca i žene, na oca i majku, na život i rast u obitelji.

Povijest svjedoči da kultura koja ne štiti najslabije članove društva i ne poštuje temeljna moralna načela, nema budućnosti. Očekujemo da će kod narodnih predstavnika u Hrvatskom saboru i nositelja izvršne vlasti prevladati mudrost i da će se odgovorno zauzeti za najbolja hrvatska rješenja koja poštuju svako ljudsko biće, dostojanstvo braka i obitelji”. (ika/bitno.net)