Hrvatski astronomski savez objavio je da će suze svetog Lovre, odnosno vidljivi fenomen padanja perzeida, ove godine svoj vrhunac imati u noći s 11. na 12. kolovoza. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Kao svakog ljeta oko spomendana sv. Lovre (10. kolovoza), događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Saturn i Jupiter.

Ovom prigodom Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete s 11. na 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni obzirom da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa.

Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

Popis mjesta,  vremena i organizatora astronomskih motrenja možete pronaći OVDJE.”

Izraz Suze sv. Lovre koji se često koristi kao pučki naziv zapravo je postao popularan u zadnjih možda stotinjak godina u Hrvatskoj, prvo u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Iz Dalmacije se proširio u druge hrvatske krajeve gdje ga danas većina zna pod tim imenom. Radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascoli, u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine živog spržili na rešetki, a on je svojim mučiteljima, prema kršćanskom svjedočanstvu i tradiciji, tom prilikom rekao: “Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu.“ Njegov spomendan slavi se 10. kolovoza. Više o njemu pročitajte OVDJE.