Sutra, na Badnjak, na prvom programu Hrvatske televizije u 16 sati možete pogledati dokumentarni film “Sloboda iza rešetaka” novinarke Nade Šurjak i snimatelja Pere Granića. Film progovara o tri splitske sestre – Mihaeli, Gabrieli i Esteri Mladineo, koje su ušle u samostan Bosonogih karmelićanki u španjolskom gradu Avili.

Samostan sv. Josipa u kojem karmelićanke slijede stroga pravila molitve, meditacije, posta i siromaštva koja je osmislila sv. Terezija Avilska, za nas je iz Hrvatske posebno zanimljiv jer trenutačno u njemu među 20 redovnica obitavaju i četiri Hrvatice – osim sestara Mladineo u njemu je i Edita Majić, bivša glumica koja je prije desetak godina napustila glumačku karijeru i ušla u samostan.

Kako piše Slobodna Dalmacija, film je zapravo reportaža s putovanja na koje je nedavno krenulo oko 200 Splićana, uglavnom članova Zajednice neokatekumenskog puta. Svrha njihova putovanja, osim proslave 500. godišnjice rođenja sv. Terezije Avilske, bilo je obilježavanje Gabrielina polaganja vječnog zavjeta te odijevanje redovničkog habita njezine sestre Estere koja je u samostan ušla u ožujku.

Priča je to i obitelji Mladineo iz Splita, koja je osim tri redovnice Crkvi dala i nekoliko svećenika. Od sedmoro braće koji su zajedno s roditeljima došli posjetiti sestre, četvorica njih su, piše Slobodna, izabrali svećenički poziv ili se za njega pripremaju.

Inače, naš portal je nedavno pisao o još jednoj Hrvatici koja je odlučila ući u karmelićanke u jednom od njihovih španjolskih samostana. Lucija Tomić otišla je u samostan Talavera de la Reina u blizini Madrida, a njezinu priču možete pročitati OVDJE.

G. An. | Bitno.net