U prostorijama Hrvatskog Caritasa u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu u srijedu 15. travnja ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina susreo se s predstavnicom bosanskohercegovačke organizacije Pomozi.ba iz Sarajeva Martinom Miljak, koja mu je uime udruge Pomozi.ba i Fondacije Jusuf Nurkić uručila simboličan ček na iznos od 20.000 eura namijenjen korisnicima Caritasove pomoći u Hrvatskoj.

Vrijednu donaciju Pomozi.ba i Fondacije Jusuf Nurkić Hrvatski Caritas iskoristit će stavljajući je na raspolaganje korisnicima deset Caritasovih pučkih kuhinja u osam hrvatskih gradova: Zagrebu, Rijeci, Bjelovaru, Požegi, Daruvaru, Šibeniku, Kninu i Čabru, i to onih kuhinja koje teže dolaze do donacija kojima osiguravaju svoje karitativno djelovanje. Njihovi korisnici su u pravilu osobe slabijega socijalnog statusa koje svoj često jedini topli obrok (ponekad i dodatne namirnice kojima mogu samostalno raspolagati) periodički dobivaju u Caritasovim kuhinjama ili im se on dostavlja na kućni prag. Svaka od kuhinja dobit će kunsku protuvrijednost iznosa od 2.000 eura, i to za potrebe nabave prehrambenih namirnica i prigodnoga kuhinjskog pribora namijenjenog korisnicima.

Martina Miljak tijekom susreta upoznala je mons. Svalinu s iskustvom humanitarnog djelovanja udruge Pomozi.ba, koja je od 2012. do sada – ponajviše na području Bosne i Hercegovine – pomogla više od 700.000 osoba. Pomoć u zadovoljavanju osnovnih ljudskih potreba timovi Pomozi.ba pružaju povratnicima, starim i iznemoglim osobama, samohranim majkama, obiteljima bez stalnih prihoda, djeci bez roditelja, osobama s invaliditetom, oboljelima, migrantima. Fondacija Jusufa Nurkića, bivšeg košarkaša zagrebačke Cedevite, a danas Portland Trail Blazersa, pomaže zdravstvenim i socijalnim ustanovama u Bosni i Hercegovini donirajući sredstva za nabavu medicinskih uređaja, građevinske radove i pripremu prehrambenih paketa za desetak tisuća korisnika.

Foto: Shutterstock

Zahvaljujući donatorima za povjerenje i neočekivanu, ali tim vrjedniju, novčanu donaciju, mons. Svalina izrazio je nadu da će velikodušna gesta koja povezuje uspješne sportaše i humanitarne organizacije potaknuti i druge javne osobe da prepoznaju na koji način mogu pridonijeti dobrobiti naših najugroženijih, često zanemarenih i marginaliziranih sugrađana. „Caritas uvelike živi od priloga malih, neznatnih, često anonimnih dobročinitelja, a – malen ili velik – svaki je dar svjedočanstvo socijalne osjetljivosti, solidarnosti, zauzetosti i ljubavi za bližnje u nevolji. Naš je cilj svakomu dati priliku da djelotvornom pomoći zajedno dođemo do ljudi na rubu društva ulijevajući u njihova srca nadu i ohrabrenje i donoseći promjenu nabolje u njihove živote“, izjavio je mons. Svalina.

Dvadesetak crkvenih pučkih kuhinja, čije djelovanje kao osnivači ili provoditelji osiguravaju nad/biskupijski Caritasi, župni Caritasi ili redovničke zajednice, svakodnevno skrbe za više od 3.500 korisnika diljem Hrvatske.