Fra IlijaFoto: IKA
Za višednevnog boravka u Hrvatskoj fra Ilija Barišić, hrvatski misionar koji već 38 godina djeluje u državi Kongo, posjetio je 29. listopada Split i humanitarnu udrugu Ivan Merz u Solinu. Tom prigodom predsjednik udruge Miro Radalj uručio je fra Iliji donaciju, novčana sredstva iz kojih će se moći osigurati stipendije za 50 mladih (30 osmoškolaca, 15 srednjoškolaca i 5 studenata) u Kongu koji do sada nisu imali mogućnost školovanja zbog siromaštva.

“Ovo je prvi put da jedna udruga koja i sama stipendira srednjoškolce i studente u Hrvatskoj putem kumstva izdvajanjem novčanih sredstava pomaže naš rad u misijama u Kongu”, napomenuo je fra Ilija, primajući donaciju i dodao kako se nada da će taj primjer udruge Ivan Merz biti poticaj i drugima. Fra Ilija je napomenuo kako kumstvo pretpostavlja trajniji odnos koji traje do kraja školovanja djeteta, srednjoškolca ili studenta, jer se kum na neki način obvezuje pratiti dijete do kraja njegova školovanja. Cilj koji se želi postići kumstvom je ne samo pomoć pojedincu, nego na taj način stvarati mlade obrazovane ljude koji će ostati u Kongu i pomoći budućim naraštajima i tako stvarati bolju budućnost.

Udruga Ivan Merz u šest godina svoga djelovanja podijelila je 643 stipendije srednjoškolcima i studentima slabijeg imovinskog stanja s područja cijele Hrvatske i za svoj humanitarni rad dobila priznanje Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Upravo je u tijeku natječaj za ovu akademsku godinu. (ika/bitno.net)