Na karti je moguće na jednostavan način dodati georeferencirane informacije u nekoliko standardiziranih kategorija: „nudim pomoć“, „tražim pomoć“, „potraga za nestalima“, „zbrinjavanje ljudi i životinja“, „opksrbni punkt“, „smještaj“, „plin-voda-struja-telekomunikacije“, „promet-parking“, „hitne službe“. Na taj način će se uvelike olakšati logistika pružanja pomoći stanovništvu na potresom ugroženom području.

Organizirana i koordinirana skupina s više od 100 stručnjaka iz cijele Hrvatske, te iz iseljeništva od Australije do Kanade, volonterski ažurira pretpotresno stanje na slobodnoj karti svijeta (OpenStreetMap) i priprema novu ortofoto kartu potresom pogođenog područja na temelju snimaka koje je dronovima prikupila Hrvatska gorska služba spašavanja.

Cilj projekta je stvaranje mrežnog geoinformacijskog sustava (webGIS) utemeljenog na ažurnim georeferenciranim podacima o svim servisima potrebnim stanovništvu na potresom ugroženom području kako bi se nadležnim službama i volonterima iz cijele Hrvatske olakšalo obavljanje svojih zadaća u teškom razdoblju koje dolazi.

Sustav je dostupan na mrežnoj stranici OVDJE.

Svi koji žele pomoći svojim znanjem iz područja obrade snimaka i ažuriranja OpenStreetMap-a, a naročito prikupljanjem georeferenciranih podataka s terena mogu se javiti na adresu potres@geof.unizg.hr.