Nakon što je animirani film Joška Marušića ”Zašto su došli vlakom”, koji progovara o teškoj temi pobačaja, bio emitiran dva mjeseca na našem portalu, sada je prikazan i u Europskom parlamentu.

Film je predstavila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i to u okviru konferencije „Internet i ljudsko dostojanstvo“ sedmog tjedna za život u Europskom parlamentu kojim je predsjedao slovački zastupnik Miroslav Mikolášik (EPP).

Predstavljajući jednog od najpoznatijih hrvatskih karikaturista i autora animiranih filmova Petir je rekla kako je ovaj film „pravo umjetničko djelo jednog redatelja koji se nije bojao upotrijebiti umijeće animiranog filma i srodne tehnologije kako bi odao počast ljudskom životu i iskazao svoje poštovanje prema ljudskom biću“.

Podsjetila je na izjavu koju je Marušić dao za naš portal: kada smo ga pitali zašto je napravio ovaj film, on je rekao da nije zainteresiran za ugled i društveni status, ali je njegova želja stvarati filmove koji su prilično rizični, jer je to njegovo poslanje kao odgovornog umjetnika.

Zastupnica je rekla kako „mediji moraju biti u službi čovjeka, no nažalost danas smo nerijetko svjedocima suprotnog jer u medijskoj industriji vlada veliki ideološki interes. Neki mediji stvaraju okvir priča za izgradnju svoje stvarnosti stvarajući lažne stvarnosti. No, mediji imaju i čudesnu moć koju hrabri pojedinci mogu iskoristiti da čine dobro. Joško Marušić jedan je od onih hrabrih pojedinaca koji se ne boje koristiti tehnologijom kako bi izrazili poštovanje prema ljudskoj osobi i ljudskom dostojanstvu“, naglasila je Petir.

Podsjetimo, naš je portal u želji da širu hrvatsku i svjetsku javnost upozna s ovim biserom hrvatske kinematografije, organizirao internetsku premijeru filma uz ekskluzivno dopuštenje autora i producentske kuće Zagreb film, na čemu im zahvaljujemo.

Nakon dva mjeseca emitiranja, zbog isteka dozvole morali smo prekinuti s prenošenjem filma. Napominjemo kako će film uskoro biti javno dostupan na internetu nakon čega ćemo staviti poveznicu na njega i tako omogućiti našim čitateljima da ga ponovno vide.

Kao što vidimo, naša želja da javnost bude upoznata s ovim iznimnim djelom Joška Marušića – daje plodove.

Bitno.net