Nakon djece iz Srebrenice i Banjolučke biskupije, koja već godinama u organizaciji riječkih katoličkih skauta ljetuju u Driveniku, ove su godine na red došla djeca Banovine.

Kako je objavljeno na stranicama Sisačke biskupije, katolički skauti započeli su novi projekt pod nazivom „Skauti za djecu Banovine” u sklopu kojeg su od 3. do 11. srpnja ugostili 39 djece osnovnoškolske dobi iz Gline, Petrinje i Siska, uz pratnju dviju profesorica.

Prvi dan je obilježio dolazak i smještaj djece te kupanje u Crikvenici. Drugi dan je bila nedjelja, pa su djeca u zajedništvu sa župljanima i mjesnim župnikom proslavila svetu Misu nakon čega je uslijedio odlazak na kupanje i aktivnosti na plaži. Treći je dan bio poseban jer je taj dan djecu i animatore u Driveniku posjetio nadbiskup koadjutor Mate Uzinić koji je predslavio misno slavlje tijekom kojega su djeca naše Biskupije animirala pjevanje. Biskup se pridružio djeci na večeri i druženju, nakon čega su mu djeca i skauti uručili simbolične poklone. I sljedeći dani bili su dinamični i prožeti morskim aktivnostima, a posebno se može istaknuti odlazak na farmu magaraca u Šmriki, posjet akvariju u Crikvenici, vožnja brodićem na otok Krk, točnije Vrbnik i plažu sv. Marka te obilazak Trsatskog svetišta i gradine, riječke katedrale i odlaska turističkim busom u Opatiju. Svaku večer, djecu su u zajedništvu skauta i profesorica dan završavala druženjem i igrom, te molitvom krunice pod zvijezdama.

Sredinom boravka u Driveniku, djecu i profesorice osobito je obradovao dolazak i posjet vlč. Grbešića koji im se pridružio na kupanju i ručku, te samo za njih predvodio i večernje misno slavlje nakon čega su uslijedile i igre i poruka za laku noć. Tijekom ljetovanja, djeca su naučila i nešto više o katoličkim skautima i njihovim dužnostima. Ovaj projekt završio je nedjeljnom svetom Misom koju su animirali djeca i skauti. Odlazak je obilježilo mnoštvo zagrljaja, slikanja i suza.