Općina Bosanski Petrovac izdala je proteklih dana Župi Drvar urbanističku suglasnost za izgradnju katoličke kapele u tome gradu. Načelnik općine Zlatko Hujić potpisao je urbanističku suglasnost za izgradnju katoličke kapele na katoličkom groblju u Bosanskom Petrovcu (lokacija preko puta Partizanskog groblja). Početak izgradnje kapele, koja se radi po idejnoj zamisli projektanta Isaka Medića iz Sarajeva, počet će najesen, a iduće godine planiran je njezin dovršetak i blagoslov.

Izgradnjom kapele malobrojni katolici u Petrovcu dobit će – nakon točno 70 godina – svoj sakralni objekt u kojem će nesmetano moći obavljati svoje bogoslužne čine. Naime, katolička župna crkva sv. Petra u Bosanskom Petrovcu porušena je naredbom tadašnjih komunističkih vlasti 1949., pa će se iduće godine navršiti točno 70 godina od tog sramnog necivilizacijskog čina. Župna crkva nalazila se u samom središtu grada, odmah preko puta današnje zgrade općine.

Na području Bosanskog Petrovca postojale su u 20. st. još dvije katoličke crkve – u Krnjeuši i na Oštrelju, ali su obje zapaljene i srušene u ljeto 1941. i nikada nisu obnovljene, kao ni ona u gradu.

Te 1941. ubijen je i tamošnji katolički župnik Waldemar Maksimilijan Nestor, zajedno s još nekoliko katolika.

Budući da je zemljište na kojem se nalazila porušena crkva sv. Petra nakon II. svjetskog rata oduzeto i nacionalizirano – i poslije su na njemu izgrađeni drugi objekti – kapela će se graditi na jedinom preostalom crkvenom zemljištu u gradu, a to je drevno katoličko groblje – otvoreno daleke 1903. g.

Projekt nove kapele

Groblje je više od 70 godina stajalo devastirano i zapušteno, da bi 2016. bilo temeljito očišćeno ograđeno i na njemu je te godine, na blagdan sv. Petra, prvi put slavljena sv. misa (a to je ujedno bila i prva katolička misa u Bosanskom Petrovcu nakon 75 godina).

Treba istaknuti da je načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić otpočetka – i osobno i sa službene razine – podržavao inicijative za uređenjem devastiranih katoličkih grobalja u Petrovcu i Krnjeuši, kao i ovu zadnju inicijativu za izgradnjom kapele u Petrovcu. To su također činili i pojedini građani Bosanskog Petrovca muslimanske i pravoslavne vjeroispovijesti.

Izgradnjom ove male, ali jako lijepe kapele, Katolička Crkva će se i službeno vratiti u ovaj grad. Povijesna nepravda rušenja katoličke crkve u Petrovcu od strane službenog komunističkog režima, time će – barem donekle – biti ispravljena.

U Bosanski Petrovcu danas živi nekolicina katolika, a do početka 2. svjetskog rata živjelo ih je preko 1000 u naseljima: Krnjeuša, Zelinivac, Vrtoče, Vođenica, Suvaja, Kolunić, Drinić, Oštrelj, te u samom gradu. Pastoralnu skrb za tamošnje preostale katolike danas vodi župa Drvar.

Ž. D. | Bitno.net