Kao i svake godine u ovo vrijeme tehnološki gigant Google objavio je rezultate najtraženijih pojmova na svojoj tražilici.

Rezultati za Hrvatsku prilično su očekivani te je najtraženiji pojam (kao i u ostatku svijeta) bio koronavirus po kojem će ova godina ostati zauvijek zabilježena u svjetskoj povijest.

Uz koronavirus jedan od najtraženijih pojmova je i potres u Zagrebu koji je naš glavni grad pogodio 22. ožujka.

Moguće je da su ti teški događaji kumovali tome da među pitanjima “kako”, visoko šesto mjesto na tražilicama u Hrvatskoj zauzme pitanje “Kako se moli krunica“.

Ako zagrebemo malo dublje, podaci Google Trendsa pokazat će nam da su Hrvati pojam krunice češće počeli pretraživati nakon pojave koronavirusa, a peak je dosegnut upravo u tjednu kada se dogodio potres u Zagrebu.

Kako smo ranije pisali, pojmovi “Biblija” i “molitva” također su ove godine bilježili porast u pretraživanjima među korisnicima Googlea.

Tako se u ožujku posebno tražila Božja Riječ, a rast je zabilježen i u Hrvatskoj i u svijetu. Također, krajem istog mjeseca Jeanet Sinding Bentzen, izvanredna profesorica na odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Kopenhagenu, objavila je kako je od pojave koronavirusa sve više ljudi na internetu pretraživalo “molitvu”.

Prema rezultatima koji su tada objavljeni, “intenzitet pretraživanja ‘molitve’ stagnira dok se u zemlji službeno ne zabilježi prvi slučaj zaraze virusom COVID-19”. Nakon potvrđene prve zaraze, intenzitet drastično raste u svim regijama svijeta, uključujući zemlje s muslimanskom većinom, objavila je tada Bentzen.

Cjelokupne rezultate pretraživanja za Hrvatsku i svijet na Googleu u 2020. godini možete pogledati OVDJE.

Kako pak moliti krunicu možete pronaći OVDJE.