KonferencijaFoto: IKA
Biskup Bogović najavio je subotnje misno slavlje, govorio o daljnjem razvoju svetišta, predstavio je novi broj glasila za hrvatski martirologij Hrvatsku vjernost i novi kalendar hrvatskih mučenika.

Projekt Crkve hrvatskih mučenika nije samo izgradnja crkve, već ideja i vizija boljeg života nas i čitave domovine, istaknuo je novinarima biskup Bogović.

“Mi nećemo slaviti ničiju pušku nego i dalje križ, ni pušku pobjednika ni poraženih, već i dalje želimo slaviti križ. To je naša hrvatska vjernost. Zato smo tim imenom nazvali i časopis koji smo i za ovu proslavu objavili. Ističemo vjernost u čašćenju križa ponesenog za drugoga”, rekao je biskup.

Nova Hrvatska vjernost je glasilo Povjerenstva za hrvatske mučenike i donosi sažetke međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Zagrebu 25. i 26. travnja ove godine. List će i dalje pratiti djelatnost oko CHM i Ureda za komunističke zločine. Predstavljajući ovogodišnjeg predvoditelja slavlja gradišćanskog Hrvata biskupa Egidija Živkovića, kao i kalendar hrvatskih mučenika za narednu godinu, ideja koja ih spaja je križ krbavskih biskupa. Na prijedlog gradišćanskih Hrvata on je uzet kao simbol iseljene Hrvatske i kao simbol okupljanja Hrvata, u čemu će simbolički prinos dati i biskup Živković kao predvoditelj slavlja. Križ kao simbol zajedništava smo uzeli u ovo vrijeme kada nam neki opet stavljaju pušku kao simbol stvaranja svoga zajedništva, zaključio je biskup Bogović. Najavio je i križni put koji će započeti u 9 sati na Krbavskom polju. Od građevinskih zahvata biskup je istaknuo jedinu novost, izgradnju ulaza na plato ispred crkve, dok slijede radovi oko memorijalnog parka.

O tehničkim detaljima slavlja na Udbini govorio je ekonom biskupije vlč. Nikola Turkalj. (ika/bitno.net)