Gradsko vijeće grada Dubrovnika na sjednici održanoj u ponedjeljak 28. siječnja odlučilo je bivšem dubrovačkom biskupu, a sada zadarskom nadbiskupu i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije Želimiru Puljiću dodijeliti nagradu za životno djelo.

U obrazloženju odluke piše: “Mons. dr. Želimir Puljić dobitnik je ‘Nagrade Dubrovnika za životno djelo’ zbog dugogodišnjih iznimnih zasluga u promicanju Dubrovnika, zaštite ljudskih prava i mirotvorstva. Mons. Želimir Puljić dubrovački je biskup bio punih dvadeset godina. Godine koje je proveo u Dubrovniku ostavile su neizbrisivi trag u životu Grada i Biskupije. Njegovo stolovanje u Dubrovniku podudara se s najtežim trenucima u suvremenoj povijesti Dubrovnika, srpsko-crnogorskoj agresiji na naš grad. Biskup Puljić bio je svjedok u službi istine, promicatelj mira, sigurnosti i slobode. Svojim je čuvenim propovijedima tješio, davao nadu i hrabrio dubrovački puk, učvršćujući ga u nacionalnom ponosu i vjeri. Njegova pisma i apeli u kojima je tražio pomoć za svoj grad i svoju domovinu, dirljiva su svjedočanstva ljubavi prema svom narodu. U jeku najtežih agresorskih napada na Radio Dubrovniku pokreće svakodnevni religijski program pod geslom “Ohrabri se narode moj”. Veliku brigu pokazao je i za vjernike koji su ostali na okupiranom teritoriju, nastojeći im osigurati zaštitu i pomoć. Tijekom dva desetljeća obnašanja službe dubrovačkog biskupa, mons. Puljić nikad nije prestao raditi na međuvjerskom dijalogu, nastojeći i tim putem utrti stazu mira na ovim prostorima. Zaslužan je za posjet pape Ivana Pavla II. Dubrovniku, kao i za Papinu privolu da bude proglašen počasnim građaninom Dubrovnika.

U proteklih dvadeset godina obnašao je niz najodgovornijih službi unutar Crkve u Hrvata. Godine 2010. imenovan je zadarskim nadbiskupom, a dvije godine kasnije izabran je za predsjednika Hrvatske biskupske konferencije. Mons. dr. Želimir Puljić zauvijek će ostati upamćen kao čovjek snažne osobnosti, jake duhovne prisutnosti, moralni autoritet i najomiljeniji dubrovački biskup.”

Nagradu Grada Dubrovnika, dobit će, uz ostale, i Caritas Dubrovačke biskupije. U obrazloženju piše: “Caritas Dubrovačke biskupije dobitnik je ‘Nagrade Dubrovnika’, za izniman doprinos na području humanitarne djelatnosti. Temeljeći svoj identitet i inspiraciju na tradiciji katoličkog socijalnog nauka, Caritas Dubrovačke biskupije dugi niz godina uspješno pruža usluge koje su postale dio socijalnog programa lokalne zajednice. Caritas Dubrovačke biskupije prepoznaje i pokušava riješiti problematična područja vezana za obitelj, stare i nemoćne, djecu i mlade, osobe s posebnim potrebama, umiruće i ožalošćene, žrtve obiteljskog nasilja te beskućnike. Od brojnih djelatnosti Caritasa na našem području, treba istaknuti prikupljanje humanitarne pomoći, iniciranje i organiziranje pružanja skrbi za socijalno ranjive skupine i pojedince, promicanje volonterstva, akcije zbrinjavanja imigranata, otvaranje skladišta u kojem se prikuplja hrana, roba, kućne potrepštine za materijalno ugrožene pojedince i obitelji. Između brojnih akcija zaštite i spašavanja koje su se provele na našem području protekle godine, posebno se ističe akcija spašavanja 66 stranih državljana, koji su, plutali na jedrilici “Maria Dream” u međunarodnim vodama 45 Nm od otoka Mljeta. Caritas Dubrovačke biskupije među prvima je ponudio svoju pomoć stožerima zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika. Caritas Dubrovačke biskupije omogućio je smještaj stranih državljana u svojim prostorijama, opskrbljujući ih prehrambenim i higijenskim potrepštinama te lijekovima. Promicanjem ideja solidarnosti i djelotvorne kršćanske ljubavi prema svim osobama i zajednicama u potrebi, Caritas Dubrovačke biskupije dao je izniman doprinos razvoju humanitarne djelatnosti u Dubrovniku”.

Za počasnog građanina Dubrovnika vijećnici su proglasili generala Antu Gotovinu. Nagrade će lauretima biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, uoči blagdana sv. Vlaha kad Dubrovnik slavi Dan grada, u subotu, 2. veljače u 11 sati u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku.

Ostali nagrađeni Nagradom Grada Dubrovnika su Duško Asić, Vedran Benić, Marina Sršen, Paola Dražić Zečić i Libertas Foundation iz San Pedra. (ika/bitno.net)