Drage starije osobe, dragi djedovi i bake, nakon što smo 25. srpnja ove godine obilježili prvi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, želim vam, u ime Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj i svoje ime, i danas, na Međunarodni dan starijih osoba, iskazati svoju blizinu i uputiti svoju čestitku.

Svjestan sam da vas muče brojne teškoće i problemi svojstveni staračkoj dobi, kao i da su mnoge poteškoće s kojima se susrećete posljedica vremena u kojemu živimo, ali vam danas želim prenijeti i poruku da u svemu tome ipak niste sami. U našem društvu i Crkvi, kao i u vašim obiteljima, ima onih kojima je stalo do vas, onih koji su spremni djelotvornom ljubavlju biti s vama i konkretno se zauzeti za vas i vašu dobrobit. Sjetimo se samo koliko je truda i ljubavi u ovom vremenu pandemije uloženo da bi se sačuvalo svaki ljudski život. To je nešto što je vrijedno istaknuti i što trebamo cijeniti, ali tome svojim odgovornim ponašanjem trebamo dati i svoj doprinos.

Želio bih da među onima koji vam u vašoj staračkoj dobi žele prići s ljubavlju, iako na drugačiji način, prepoznate i Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj. Vođeni sviješću da su vaši problemi također problemi Crkve, ali i da ste vi i vaša staračka dob također dar Crkvi, prije nekoliko smo godina započelo ciklus obiteljskog pastorala posvećen starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka. Planiramo ga zaključiti iduće godine Nacionalnim susretom hrvatskih katoličkih obitelji. Neće to biti kraj našeg zauzetog pastoralnog zanimanja za vas i vaše potrebe, nego novi početak jer sve ono što smo činili ostaje pastoralna ponuda i za iduće pastoralne cikluse, a time i prilika da se na različitim razinama u Crkvi, a osobito onoj župskoj, nastavimo brinuti za vas u ljubavi koja je pokretač svega.

Uz iskrene čestitke za Međunarodni dan starijih osoba i želju da ga provedete u dobrom društvu i dobrom zdravlju, na sve vas zazivam Božji blagoslov i zagovor Blažene Djevice Marije, u čiji mjesec ulazimo, i svete Male Terezije koja se danas slavi, a koja nas uči da je i ljubav zvanje i poučava kako, odgovarajući na taj poziv, ljubiti Boga i bližnjega u malim svakodnevnim stvarima.

U Rijeci, 1. listopada 2021., na spomendan svete Terezije od Djeteta Isusa,

mons. Mate Uzinić
predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj