Odluka na snagu stupa u ponedjeljak, 12. travnja i traje do 26. travnja. Pismo nadbiskupa Uzinića u cijelosti glasi:

Na ovu Odluku nismo mogli utjecati, zato o njoj možemo misliti i ovo i ono, ali smo je se, kao i svi drugi građani ovoga društva, dužni pridržavati u svim situacijama, pa i u onima koja se odnose na naša vjernička okupljanja i misna slavlja. Naime, iako se u Odluci izrijekom ne spominju mise i druga vjernička okupljanja i slavlja očito je, budući da ništa od toga nije spomenuto niti u iznimci, da se i na mise i druga vjernička javna okupljanja odnosi odredba koja zabranjuje „održavanje svih javnih događaja i okupljanja.“ Polazeći od ovoga, molim vas da se ovome prilagodite i u spomenutom razdoblju misna i druga slavlja koja nisu izričito zabranjena slavite isključivo privatno, odnosno sa zatvorenim crkvenim vratima.

Budući da spomenuta Odredba ipak dozvoljava privatna okupljanja i svečanosti na kojima „može biti najviše 8 osoba iz najviše 2 kućanstva“, smatram da to ne isključuje mogućnost da vjernicima, naravno uz poštivanje svih epidemioloških mjera, omogućite da sudjeluju na tim misama, ali tako da ni na jednom misnom slavlju ili drugom molitvenom okupljanju ne bude više od 8 osoba iz najviše 2 kućanstva, kako je to i predviđeno Odredbom. Kako bi što više vjernika moglo sudjelovati na taj način na misama, svim svećenicima na području Riječke nadbiskupije koji već nemaju tu dozvolu dajem dozvolu binacije običnim danima, a nedjeljom i blagdanima i trinacije.

U nadi da ćemo ovo odricanje shvatiti kao žrtvu koju možemo prinijeti i za prestanak pandemije, na sve vas i sve vjernike i cijelu našu nadbiskupiju zazivam Božji blagoslov, zagovor trsatske Gospe od Milosti i sv. Vida, našeg nebeskog zaštitnika.

Uz navedeno, donesena je odluka o privremenoj odgodi podjele sakramenata prve pričesti i potvrde u Riječkoj nadbiskupiji kao i blagoslovu obitelji. Ona slavlja sakramenta potvrde koje su prema utvrđenom rasporedu trebala biti slavljena u ovom razdoblju, slavit će se naknadno, ovisno o epidemiološkim okolnostima. Budući da je riječ o izvanrednoj situaciji, u skladu s kan. 884, § 1 riječki nadbiskup koadjutor ovlastio je župnike da sakrament potvrde mogu podijeliti osobno.

Mons. Uzinić izrazio je nadu da će župnici i svi svećenici Riječke nadbiskupije dati pozitivan primjer vjernicima i tako pomoći u borbi protiv širenja zaraze COVID-19.

S obzirom na navedene izvanredne okolnosti, na Facebook stranici i Youtube kanalu Riječke nadbiskupije u nedjelju 18. travnja i nedjelju 25. travnja moći će se pratiti izravan prijenos liturgijskih slavlja. Također, na navedenim platformama u četvrtak 22. travnja u 19 sati moći će se pratiti Večernja i euharistijsko klanjanje u povodu Tjedna molitve za duhovna zvanja, a koja predvodi riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.