“Krist se rađa, slavite ga! Krist dolazi s neba, idite mu ususret! Krist je na zemlji, uzdignite se! Krist je u tijelu, veličajte ga – sa strahom zbog grijeha, s radošću radi nade”, ponovio je đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić riječi sv. Grgura Nazijanskog, upućujući u srijedu 19. prosinca u Nadbiskupskom domu u Đakovu božićnu čestitku i pastirsku poruku na tradicionalnom susretu s predstavnicima medija.

Nadbiskup je istaknuo da nema vrednijeg i plemenitijeg poslanja nego rasti u osjetljivosti za ljude našeg vremena i za potrebe svijeta, što bi trebalo nadahnjivati svakoga kršćanina, na svakom mjestu na kojem živi i ostvaruje svoj poziv i poslanje.

“Usprkos mnogim izazovima i kušnjama, u zajedništvu velike obitelji Crkve, mi molimo da novorođeni Spasitelj ohrabri naša srca i da ih učvrsti u svakom dobru djelu i riječi”, rekao je nadbiskup i zajedno s pomoćnim biskupom Đurom Hranićem čestitao Božić i poželio blagoslov i mir u 2013. godini svim ljudima dobre volje, roditeljima, obiteljima, djeci i mladima, starijima i bolesnima, onima koji nose križ nezaposlenosti i velikih životnih teškoća, vjeroučiteljima i katehetama, članovima redovničkih zajednica, đakonima i svećenicima.

U drugom dijelu susreta nadbiskup je odgovarao na novinarska pitanja. Zamoljen da komentira novi popis stanovništva koji je pokazao da se broj katolika smanjio za 200 tisuća, nadbiskup je rekao da je potrebno zapitati se što se događa. “Još uvijek je to značajan broj, 86 posto katolika. S jedne strane sam se radovao, a s druge čudio, kada su na pretprošlom popisu stanovništva rezultati pokazivali 88 posto, pitajući se je li to zaista tako. Bilo bi mi drago kada bi ovaj broj od 86 posto vjernika značio i postotak onih koji prakticiraju vjeru”, rekao je nadbiskup, ističući kako kriterij pripadnosti Crkvi nije samo broj onih koji pohađaju mise i primaju sakramente.

Nadbiskup je komentirao i često ponavljanu rečenicu da su se mladi udaljili od Crkve i zapustili vjeru: “Ako pogledamo svetkovinu Velike Gospe, tko hodočasti? Koliki je postotak mladih? Tko ide pješke na duga putovanja, na križne putove duge 20 i više kilometara? To su mladi! Ne možemo dati ocjenu i reći da je naše društvo lošije nego je to bilo. Budimo iskreni, nakon propagande prije popisa stanovništva, čudi me da se katolicima izjasnio i toliki postotak.”

Osvrćući se na tešku društvenu situaciju i Božić koji će mnogi građani dočekati nezaposleni, u brojnim problemima i tegobama, nadbiskup je rekao da su čovjeku potrebni trenuci koji ga potiču, koji ga ne prepuštaju očaju i beznađu.

“Božić je dan nade, a nada božanska iskra u čovjeku koja ga potiče da ne pusti vesla svoga čamca da ga nosi voda, već koja nadahnjuje čovjeka da, prije svega, ustraje u nevoljama. Slavili smo i gore Božiće, kao što su bili oni ratni. Sjetimo se polnoćke u Osijeku, kada je na katedralu pala granata, kada smo Božić u Đakovu slavili dolje u kripti, ali držala nas je nada, polet. Tako i Božić unosi nadu i polet da se čovjek ne prepusti sudbini”, rekao je nadbiskup, ukazavši na advent diljem župa nadbiskupije, gdje se odvijaju nebrojene humanitarne akcije prikupljanja pomoći onima koji su u potrebi.

Mons. Srakić je podsjetio da je uz redovite karitativne aktivnosti nadbiskupija ovih dana potpisala ugovor s Gradom Slavonskim Brodom o zajedničkom ostvarenju projekta Pučke kuhinje, a u tijeku je i osnivanje posebnog fonda za siromašne učenike i studente te će uskoro 50-ak učenika, odnosno studenata, dobiti stipendije, ukupno 200 tisuća kuna.

“Božić je i trenutak kada razmišljamo o mogućnosti promjene pristupa čovjeku. Znamo da je situacija teška, svi moramo stezati remenje, ali i ne zatvoriti oči pred onima koji su potrebni naše pomoći. Molimo da oni koji su zaduženi za naš narod pronađu ključ ekonomije, gospodarstva. Posljednjih 30 godina slušamo kako će nagodinu biti još gore. Molimo Gospoda da već jednom čujemo da će biti bolje”, zaključio je nadbiskup svoj susret s novinarima. (ika/bitno.net)