“Zajedništvo u Europskoj uniji izgrađuje se na krivoj slici o čovjeku”, istaknuo je u razgovoru za Hrvatski katolički radio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Želimir Puljić, te je novoizabranim hrvatskim zastupnicima u Europski parlament poručio da se moraju boriti za temeljnu antropološku istinu: “Ta istina uključuje, prije svega, monogamni brak, ili kako stoji u Bibliji: Bog stvori muškarca i ženu. Vidimo kakvim smo sve krivim ideologijama i pokušajima izvrgnuti. Kršćani su pozvani braniti istinu o čovjeku i istinu o braku, jer Europe – kako je to rekao papa Benedikt XVI. – ne bi bilo kad bi ta osnovna stanica nestala iz njezine socijalne strukture ili kad bi se promijenila u svojoj biti. Tada te Europe nema, ona je pokojna, te civilizacije nema.” No, tu su i drugi problemi: “Mislim da nam nije svejedno kad nestaju kršćanski simboli, ili postaju smetnja, pa se uklanjaju. Ili, recimo, nedjelja kao sveti dan, Dan Gospodnji, dan obiteljskog zajedništva, pomalo se zanemaruje i postaje običan dan. To nas zabrinjava, jer Europa je izrasla na tim istinama. Gdje je nicala i stvarala se naša kultura nego oko crkava i svetišta, i to na dan Gospodnji?”

Po mišljenju nadbiskupa Želimira Puljića, Europska unija ima i dobre i loše strane, a gledano vjernički, “slabost Unije je gubljenje kršćanskog spomena i baštine, praćeno svojevrsnim praktičnim agnosticizmom i vjerskom ravnodušnošću.” Zato od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu očekuje “da najprije brane ove svetinje naše na kojima je naša prošlost izgrađena, da brane naše nacionalne interese i integritet zemlje, da čuvaju baštinu jezika, običaja i povijesnu istinu, kao i sva prirodna bogatstva koja nam je Bog udijelio.”

Jedna od tema razgovora bilo je i moguće rješenje za dvojezičnost u Vukovaru: “Bilo bi mi jako drago kad bi Srbi, koji žive u Hrvatskoj i u Vukovaru, bili svjesni opasnosti politizacije ovog pitanja, pa sami zatražili odgodu primjene tog dijela zakona. Ne dolazi time u pitanje ustavno pravo, ali pitanje je vremena i načina? I imajući u vidu ono što je Vukovar proživio, bojim se političkih posljedica. Zato bi srpska zajednica mogla odigrati dobru i pozitivnu ulogu kad bi sama zatražila odgodu, jer političari ovu temu politiziraju, osobito pred izbore. Šteta je da se jedna ovakva stvar lomi, a mogla je biti i drugačije riješena.”

U razgovoru za Hrvatski katolički radio predsjednik HBK protumačio je i što papa Franjo misli kada kaže da želi „siromašnu Crkvu za siromašne”. “To znači da Crkva ne smije biti svrha sama sebi, već je u svijetu radi drugih.” Smatra da papa Franjo najprije Crkvu želi učiniti osjetljivom za siromašne, pa će na primjeru Crkve poučiti i cijeli svijet. Budući da je na proljetnom zasjedanju HBK bilo govora i o vjernicima laicima, mons. Puljić je istaknuo da je biskupima „važno da ljudi postanu svjesni da Crkva nisu samo biskupi i svećenici. I kad se govori da je Crkva u ovom svijetu pozvana svjedočiti i naviještati Evanđelje, to nije samo dužnost biskupa, svećenika i Bogu posvećenih osoba. To je dužan svaki krštenik.” (ika/bitno.net)