Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić susreo se 9. siječnja s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem. U pratnji nadbiskupa Puljića bili su i generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis i pomoćnik generalnog tajnika mons. Fabijan Svalina.

Kako je priopćeno iz Ureda Predsjednika, na susretu su razgovarali o nekim aktualnim aspektima odnosa države i Katoličke Crkve poput pitanja funkcioniranja Vojnog ordinarijata, rješavanja pravnih i imovinskih pitanja, očuvanja sakralne i kulturne baštine te o potrebi i primjerima ekumenske i međureligijske komunikacije u hrvatskom društvu.

Također dotaknuli su i aktualnu temu zdravstvenog odgoja te se složili da dobra volja, strpljivost, odgovornost i iskrena spremnost na razgovor jesu temelj komunikacije u područjima političkog života i civilnog društva.

Nakon susreta predsjednik HBK nadbiskup Puljić je u izjavi za Hrvatski katolički radio istaknuo da je to bio prvi susret s predsjednikom Josipovićem otkako je preuzeo dužnost predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, a dogodio se na prijedlog hrvatskoga predsjednika. “Susret je bio spontan i nije imao unaprijed razrađene protokolarne teme”, rekao je nadbiskup Puljić.

Jedna od tema razgovora bio je i zdravstveni odgoj, osobito ozračje koje je stvoreno “medijskom promidžbom ili antipromidžbom”, istaknuo je nadbiskup Puljić. Predsjednika Josipovića podsjetio je da Crkva „podupire zdravstveni odgoj, ali je protiv ovakvog oblika njegovoga 4. modula – o spolnom odgoju”. “Rekao sam također jasno i otvoreno da bih volio da se sastanu nadležne komisije i da se o tome dogovore, a ne da se događa prepirka putem medija”, rekao je predsjednik HBK.

Na novinarski upit kako komentira predsjednikovu novogodišnju poslanicu u kojoj je pozvao na rasprave, dijalog, pa čak i javne konfrontacije o nizu važnih društvenih pitanja, među kojima je i zdravstveni odgoj, nadbiskup Puljić je rekao: “Dobro je učinio. To je njegova uloga. Nama je žao da do dijaloga nije došlo. Susrete smo tražili već prije dva i pol mjeseca, i ne samo radi ove teme. Ali i ja sam pokrenuo neke inicijative i u tijeku je priprema sastanka komisije da se razgovara i o tim pitanjima.”

Nadbiskup Želimir Puljić također se prisjetio kako je na Pantovčaku bio prije 14 godina, i to kod prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te je o tome razgovarao sa sadašnjim predsjednikom: “Razgovarali smo i o dr. Tuđmanu. Vidim da on kao legalist poštuje prvoga predsjednika. Štoviše, vrlo sadržajno pismo poslao je za njegov simpozij u Zadru.”

“Predsjednik zna svoju službu. Vrši je vrlo korektno. Uvažava različitosti u društvu. U tom stilu, čini mi se da je i ovaj naš razgovor bio vrlo otvoren i jasan”, rekao je u izjavi za Hrvatski katolički radio nakon susreta s predsjednikom Ivom Josipovićem predsjednik HBK Želimir Puljić. (ika/bitno.net)