Internetska stranica Zadarske nadbiskupije objavila je fotografije s misnog slavlja u zadarskoj crkvi Gospe od Zdravlja na istoimeni blagdan (21. studenog), na kojima se vidi nadbiskup i predsjednik HBK-a Želimir Puljić, dok svetu misu slavi ‘ad orientem’ (lat. prema istoku).

Cijeli slučaj dogodio se u posljednjem tjednu ove liturgijske godine, samo nekoliko dana prije početka došašća, što je, namjerno ili ne, u skladu s pozivom kardinala Roberta Saraha, prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, koji je u srpnju ove godine pozvao svećenike da s početkom adventa misu slave okrenuti prema liturgijskom istoku.

Podsjećamo, kardinal Sarah je o toj temi progovorio prilikom predavanja na seminaru Sacra Liturgia UK, poručivši kako je “izrazito važno da se što prije vratimo redovnoj orijentaciji po kojoj su svećenici i narod zajedno okrenuti u istom smjeru – prema istoku, ili barem prema apsidi – Bogu koji dolazi”.

“Vaša vlastita pastoralna prosudba će odlučiti kada i kako je ovo moguće izvesti, ali možda je moguće započeti s tim ove godine, na prvu nedjelju došašća kada pristupamo Gospodinu ‘koji dolazi’ i koji ‘neće kasniti'”, zaključio je kardinal.

Premda je tada izjavio kako u toj “reformi reforme” ima podršku pape Franje, iz Vatikana su ubrzo poručili kako se ne pripremaju nikakve promjene u liturgijskim pravilima.

Nadbiskup Puljić i otprije je poznat kao pobornik slavljenja mise ‘ad orientem’. Tako je prije dvije godine, pohvalivši reformu liturgije nakon Drugog vatikanskog koncila, u intervjuu za naš portal ipak istaknuo i neke zloupotrebe: “Još jedna greška koja je napravljena bila je kada su se okretanjem oltara prema vjernicima porušile bespotrebno brojne prekrasne crkvene građevine. To nitko nije tražio. Misa je mogla biti “spašena” tako da se posveta mogla slaviti kao i do tada, okrenuta prema oltaru, a služba riječi prema vjernicima.”

Također u Zadarskoj nadbiskupiji postoji nekoliko župnih crkava, u mjestima poput Posedarja i Nina, u kojima svećenici svetu misu slave okrenuti prema liturgijskom istoku, i to na pretkoncilskim oltarima.

Foto: Zadarska nadbiskupija