Tiskovni ured za odnose s javnošću Svete Stolice objavio je sinoć priopćenje u kojem je pojasnio nedavne izjave kardinala Roberta Saraha, pročelnika Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, o služenju mise “ad orientem”, te naglasio kako se nikakve promjene u liturgijskim pravilima ne pripremaju.

Podsjetimo, kardinal je Sarah nedavno u Londonu potaknuo svećenike da se vrate starom načinu služenja mise – okrenuti prema liturgijskom istoku, leđima prema vjernicima, te pozvao one koji mogu da to učine već od adventa (više o tome OVDJE).

Njegov poziv izazvao je dosta reakcija u crkvenoj javnosti, a sada je o. Federico Lombardi, predstojnik Tiskovnog ureda na odlasku, objavio priopćenje o tome. Priopćenje je, kako je naglasio Lombardi, uslijedilo nakon susreta Pape i kardinala Saraha ovu subotu, što implicira da njegov sadržaj dobrim dijelom prenosi teze izrečene na tom susretu.

“Kardinal je uvijek s pravom skrbio o dostojanstvenosti liturgije koja treba adekvatno izraziti štovanje prema otajstvu Euharistije”, rekao je Lombardi.

Dodao je, međutim, kako su neke izjave kardinala pogrešno protumačene kao naputak koji bi trebao promijeniti dosadašnja liturgijska pravila, što nije slučaj. Papa je Franjo, nastavlja Lombardi, tijekom susreta s kardinalom podsjetio kako je i dalje na snazi slavljenje rimskog obreda definirano misalom pape Pavla VI. Taj obred ne može biti zamijenjen izvanrednim obredom koji je, navodi se u priopćenju “u odgovarajućim uvjetima dopustio Benedikt XVI. svojim motuproprijem ‘Summorum Pontificum'”.

Lombardi je citirao i rubriku 299. Opće uredbe Rimskog misala u kojoj se navodi:

“Oltar, gdje god je to moguće, neka se gradi odvojeno od zida da se može lako obići i na njemu slaviti licem prema narodu. Neka zauzima takvo mjesto da bude uistinu središte kamo se sama od sebe usredotočuje pozornost svekolike zajednice vjernika.” (cijela Opća uredba može se naći OVDJE).

“Nisu dakle predviđene nikakve nove liturgijske upute od adventa, kako su neki pogrešno protumačili riječi kardinala Saraha. Također, bolje je izbjegavati izraz ‘reforma reforme’ (koji je upotrijebio kardinal Sarah, op. a.) u odnosu prema liturgiji, jer to nekada može izazvati nesporazume. Sve to je izrečeno prigodom susreta Pape i kardinala”, rekao je o. Lombardi.

Goran Andrijanić | Bitno.net