“Jasno smo rekli da ne prihvaćamo neke stavove koji su unutra izrečeni. Svim srcem podupiremo zaštitu ugroženih i zaštitu žena i djece, no također smo rekli da ne prihvaćamo konvenciju jer ima paragraf o rodnoj ideologiji”, kazao je nadbiskup zadarski Želimir Puljić na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Sarajevu, odgovarajući na pitanje o mogućoj ratifikaciji Istanbulske konvencije u Hrvatskoj.

Konferencija za novinstvo upriličena je u okviru XX. redovitog zajedničkog zasjedanja članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije koje se održava u Nadbiskupskoj rezidenciji u glavnom gradu BiH.

Na konferenciji su govorili predsjednici BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, i mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski.

Puljić je podsjetio da su biskupi izdali poslanicu “Muško i žensko stvori ih” za koju je pojasnio da sadrži jasan stav i kritiku Crkve o toj ideologiji.

Podsjetio je da su biskupi nedavno objavili i pismo koje se jednim dijelom odnosi i na to, a u kojem jasno stoji da biskupi ne prihvaćaju neke stavove izrečene u Konvenciji, ali da “svim srcem” podupiru ostale dijelove Konvencije koji se odnose na zaštitu ugroženih, na sprečavanje manipulacije i iskorištavanja osobito žena, djece, ali i svakog čovjeka.

IKA | Bitno.net