Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je demanti Hrvatskom tjedniku koji je Informativna katolička agencija prenijela u cijelosti.

„Prošlog tjedna Vaša novinarka Andrea Černivec zamolila me za razgovor s obzirom na nedavnu izjavu pape Franje u zrakoplovu o kanonizaciji kardinala Stepinca. Prihvatio sam odgovoriti na njezina pitanja premda sam bio u vremenskom tjesnacu. Iznenađen sam, međutim, i razočaran što je moj razgovor objavljen u Tjedniku od 16. svibnja 2019. sa slikom pape Franje i uvredljivim naslovom ‘Antikrist Pontifex maximus’. A uz to i sam naslov, koji ste stavili iznad intervjua sa mnom, ne odgovara sadržaju razgovora. Premda sam u dobroj vjeri prihvatio odgovoriti na postavljena pitanja, žao mi je što je razgovor objavljen u časopisu s tako uvredljivim naslovom. Nadam se da se vjernici neće sablazniti što su se ‘dvojica hrvatskih biskupa našla’ u časopisu s takvim naslovom. Takvu manipulaciju najstrože osuđujem. Uvjeren sam da bi i naš veliki blaženi Alojzije Stepinac, koji je njegovao osobitu ljubav i naklonost prema nasljedniku svetoga Petra, takvo pisanje otklonio, s pravom prigovorio i oštro osudio. Očekujem objavljivanje ovog moga osvrta s isprikom Uredništva čitateljima Hrvatskog tjednika, posebice vjernicima Katoličke Crkve“, napisao je predsjednik HBK nadbiskup Puljić.

Ranije se povodom naslovnice Hrvatskog tjednika oglasio i umirovljeni biskup gospićko-senjski Mile Bogović, čija je fotografija objavljena na spornoj naslovnici.

On je napisao:

„Poštovani Uredništvo Hrvatskog tjednika! Zahvaljujem što ste moj članak o Papinoj izjavi o kanonizaciji kardinala Stepinca vjerno prenijeli. Ipak mi je žao što sam vam poslao svoj tekst jer ste mu svojom opremom toliko iskrivili smisao da se moram pozvati na zakon i tražiti da ovo objavite u narednom broju.

Najprije, na naslovnici sam smješten ispod glavnog naslova ‘Antikrist’ s Papinom slikom. Meni tu nije mjesto! Naslovili ste moje tekst ‘Napad pape Franje na Hrvate je poput srpske bombe’. Nigdje ne spominjem nijedno ni drugo, kao što ne govorim da Papu ‘ne treba’ pozvati u Hrvatsku. U mom tekst nigdje se ne spominje poimence nijedan nuncij.

Ne kažem da je cijela oprema loša, ali mogu reći da su naslovnica, smještaj i naslov, kao i neki podnaslovi u tekstu napad na mene kao biskupa Katoličke Crkve. Čitatelje molim da svoj sud donesu nakon pročitanog teksta, a ne na temelju opreme koju mu je Uredništvo dalo“, istaknuo je biskup Bogović.

IKA | Bitno.net