Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u razgovoru za Dnevnik.hr osvrnuo se na slavlje Božića u vrijeme koronavirusa, cijepljenje i teorije zavjere.

Primijetivši kako se ovih blagdana društvo nalazi u “neobičnoj situaciji”, poručio je kako nam uvijek ostaje ono “toplo ozračje obitelji, kao najidealniji prostor slavlja Božića”.

U tom je smislu komentirao i epidemiološke mjere, poručivši kako ne bi izjednačavao crkve s kafićima i teretanama.

“Meni je žao da ne mogu biti otvoreni svi ovi sadržaji, sve je poremećeno s koronavirusom. Svi sadržaji nisu isti. Ja se sjećam prije kad je bila normalna situacija da su kafići i restorani za Badnjak i za Božić zatvarali svoje restorane, kafiće pa vjerujem i da su mnoge teretane za Božić bile zatvorene. Ne bih izjednačio kafiće, restorane, teretane s crkvama. Crkva je ipak nešto drugo, crkva je jedan prostor u kome se treba za Božić naći jer treba nam i duhovna gimnastika.”

Osvrnuvši se na razne teorije zavjere koje okružuju pitanje koronavirusa, nadbiskup je istaknuo da ima “puno neznanja”, ali da vjeruje stručnjacima.

“Vjerujem da je sada potrebno poštivati ove norme od onih koji znaju više i koji se trude da saznaju i da nam prenesu te informacije. Vjerujem da su provjereni ovi lijekovi i ova cjepiva, i normalno nije obveza, ja vjerujem, i nije prisila”, dodao je, preporučivši ljudima da se ipak cijepe.

“Ja preporučujem da stvarno slijede upute stručnjaka, i da prihvate cjepivo”, kazao je mons. Barišić koji je već prebolio koronavirus, dodavši: “Vjerujem da ću se cijepiti.”

Za kraj je poručio kako unatoč mjerama nismo sami, “jer nam dolazi Onaj” koji je “najveću instancu udaljenosti između Boga i čovjeka premostio s događajem Božića”.

Za kraj se, prenosi Dnevnik.hr, posebno zahvalio medicinskom osoblju.