Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje na blagdan Gospe od Zdravlja, u srijedu 21. Gospe od Zdravlja studenoga, u crkvi u Splitu, poručivši: „Pred Majkom se ne predstavlja, ali zato joj iznosimo ono što osjećamo, doživljavamo, planiramo. Ona najbolje zna produžiti naše molbe do našega Spasitelja.“

U koncelebraciji bili su provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kondžoman, gvardijan fra Jakov Begonja, župnik fra Ante Udovičić, dekan katedralnoga dekanata don Tomislav Ćubelić te brojni župnici okolnih župa. Na misi su se okupili predstavnici županijske i gradske vlasti i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Nadbiskup Barišić u duhu pročitanoga evanđeoskog teksta u propovijedi je govorio o Sv. obitelji, ali i o poteškoćama s kojima se susreću suvremene obitelji: nedostatak poštovanja i strpljivosti, zajedničke molitve i razgovora. „Obitelj je još uvijek temeljna zajednica. I važno nam je da je obitelj zdrava. Ali važno nam je da je i društvo zdravo jer na odgoj djeteta utječe i okolina, mediji i dr.“, naglasio je nadbiskup.

Kada je Isus imao dvanaest godina, Josip i Marija su zajedno s njim, kao i svake godine, išli u Jeruzalem o blagdanu Pashe. Međutim, Isus se izgubio, a Josip i Marija pronašli su ga nakon tri dana u hramu. Majka mu se s poštovanjem obratila pitanjem: „Sinko, zašto si nam to učinio? Otac tvoj i ja zabrinuti smo te tražili.“ U tom je svjetlu nadbiskup Barišić nazočnima podcrtao način na koji je Marija postavila Isusu pitanje i činjenicu da su ga Josip i ona zajedno tražili.

Veoma je važno kako postavljamo pitanja jedni drugima, s vikom, diktatom i naredbom ili s poštovanjem? Pitanje treba uvažavati drugoga i otvarati ga dijalogu“, naglasio je mons. Barišić te nastavio: „Marija i Josip zajedno su tražili Isusa, a mi smo postali individualci i u svojoj obitelji. Nedostaje nam zajedništva, ne dijelimo poteškoće i radosti. U našim odnosima prisutne su više optužbe nego razumijevanje. Djeca traže zajedništvo i međusobnu ljubav oca i majke“, istaknuo je nadbiskup te dodao da najbolje što jedan otac može učiniti za svoju djecu je da voli njihovu majku, svoju suprugu i da je najbolje što jedna majka može učiniti za svoju djecu da ljubi njihova oca, svoga supruga.

Naglasio je da su svađe i obračuni oca i majke pred djecom opasnije nego duže odsustvo jednog od roditelja radi posla. Pozvao je nazočne da više uključe Boga u svoju obitelj i odnose, da budu strpljivi jedni prema drugima i pristupaju s više razumijevanja jedni drugima, da naprave most između vjere i života, molitve i rada, nedjelje i radnoga tjedna. Na kraju propovijedi zamolio je Gospu od zdravlja da pomogne obiteljima gajiti zdrave odnose.

Na kraju misnoga slavlja riječ pozdrava i zahvale nadbiskupu, i svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja i sudjelovali u devetodnevnoj pripravi za blagdan (zborovima, djeci iz škole, ministrantima, svećenicima) uputio je gvardijan fra Jakov Begonja.

Za vrijeme mise pjevao mješoviti župni zbor pod ravnanjem fra Stipice Grgata i s. Zorislave. Tijekom cijeloga su jutra brojni hodočasnici posjećivali omiljenu splitsku crkvu da bi izmolili od Gospe zdravlje za sebe i svoje najbliže, upalili svijeću, pomirili se s Bogom u sakramentu pomirenja te se osnažili u euharistiji tijelom Kristovim.

IKA | Bitno.net