APEL ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Nadbiskup Hranić pozvao na molitvu i pomoć za stradale u poplavi

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je u ponedjeljak 19. svibnja okružnicu svim vjernicima i crkvenim ustanovama u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji; crkvenim i građanskim ustanovama izvan Đakovačko-osječke nadbiskupije te udrugama i osobama dobre volje. Tekst okružnice donosimo u cijelosti.

Hranic

Foto: IKA

Svima zahvaljujemo na izrazima solidarnosti i blizine te na pomoći koju su pružili stanovnicima poplavljenih župa Rajevo Selo, Račinovci i Gunja, preko Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije ili na druge načine. 

Na poseban način zahvaljujemo lokalnom stanovništvu te svim građanskim i crkvenim institucijama, udrugama i pojedincima koji su pokazali visoku razinu solidarnosti i pomoći u izgradnji i sanaciji nasipa te u spašavanju, smještaju i osiguranju egzistencijalnih potreba ljudi iz poplavljenih župa, u spašavanju i zbrinjavanju njihovih životinja te materijalnih dobara. 

Pozivamo vjernike i građane s ugroženih područja da s povjerenjem prihvaćaju i slijede upute nadležnih institucija. Sve župne zajednice i vjernike pozivamo na molitvu za one koji su pogođeni poplavom i za sve one koji im pomažu. Obiteljima smrtno stradalih u poplavama izražavamo sućut i svoju molitvenu blizinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koraci i plan pomoći stradalima u poplavama:

1. Đakovačko-osječka nadbiskupija je izdvojila 100.000 HRK za potrebe prehrane i osobne higijene stradalog stanovništva. Pomoć potrebnima upućuje preko Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije (koji je u koordinaciji i s drugim nadležnim institucijama). 

2. Građanske i crkvene institucije, udruge, vjernike i ljude dobre volje s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije te izvan nje obavještavamo da pomoć u hrani, odjeći, higijenskim potrepštinama, namještaju i bijeloj tehnici (u ovom trenutku osobito dječja hrana, pelene, potrepštine za osobnu higijenu i donje rublje) mogu dostaviti u sljedeće sabirne centre Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije:
• Osijek, Trg Vatroslava Lisinskog bb (u Tvrđi), od 8 do 15 sati (kontakt osoba je gosp. Stevo Ručević, 095/911 91 16);
• Đakovo, Petra Preradovića bb, od 8 do 15 sati (kontakt osoba je gosp. Stevo Ručević, 095/911 91 16);
• Vinkovci, Zvonarska 60, od 8 do 17 sati (kontakt osoba je gosp. Milan Stjepanović, 099/507 23 13);
• Vukovar, Kralja P. Krešimira IV. bb, od 8.30 do 19 sati (kontakt osoba je gosp. Ivo Crnjac, 098/939 06 53);
• Donji Miholjac, Župa sv. Mihaela, arkanđela Trg Ante Starčevića 10 (kontakt osoba je župnik, vlč. Josip Antolović, 031/631 305); 
• Podvinje, Pastoralni centar Župe sv. Antuna Padovanskog, Trg svetog Antuna 1. Prikuplja se tijekom cijeloga dana (kontakt osoba je župnik, p. Ante Šiško, CSSp, 035/461 410);
• Nijemci, Pastoralni centar Župe sv. Katarine, djevice i mučenice, Trg kralja Tomislava 12 (kontakt osoba je župnik, vlč. Miro Tomas, 098/544 935).

3. Župnike i druge svećenike u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji pozivamo da animiraju svoje vjernike te da organiziraju prikupljanje novčanih priloga i pomoći u naravi za stradale u poplavama. Ukoliko nemaju potreban skladišni prostor, prikupljenu pomoć neka odvoze u jedno od skladišta Caritasa u Osijeku, Đakovu, Vukovaru ili Vinkovcima. Prikupljena novčana sredstva neka uplaćuju na sljedeći račun Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije: 
IBAN: HR6123400091110046082; poziv na broj: 100

4. Novčana sredstva, koja će po povratku u poplavljene župe biti upotrijebljena za kupovinu namještaja i bijele tehnike, osim na navedeni račun Caritasa, mogu se uplatiti i na sljedeći račun Ekonomata Đakovačko-osječke nadbiskupije: 
IBAN: HR9624850031100203891; model: HR00; poziv na broj: 25223-2014

5. Određujemo da se na Nedjelju Duhova, 8. lipnja 2014. u milostinji prikuplja novčana pomoć za stradale od poplava. Pozivamo, također, da se u idućem razdoblju i izvan milostinje organizira kolekta za saniranje kuća, kupovinu namještaja, bijele tehnike i drugih kućanskih potrepština. Cjelokupni prikupljeni iznos od milostinje naznačene nedjelje i od kolekte župnici trebaju proslijediti Ekonomatu Nadbiskupije (predati na blagajnu ili na gore naznačeni broj) najkasnije do četvrtka 16. lipnja 2014. godine.

6. Po povratku na poplavljena područja, predstavnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, u dogovoru sa župnicima i u koordinaciji s nadležnim građanskim institucijama, obići će sve obitelji stradale poplavom te će na licu mjesta popisati nužne potrebe za namještajem, bijelom tehnikom i drugim kućanskim potrepštinama te će sustavno i organizirano pomoći potrebnima.

Draga braćo i sestre, dok svima Vama koji ste na bilo koji način pogođeni poplavom na području naše Đakovačko-osječke nadbiskupije i na područjima susjednih mjesnih Crkava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, očitujemo duhovnu blizinu, istodobno za sve Vas i za sve koji Vam pomažu molimo snagu Duha Krista raspetoga i uskrsloga te na sve zazivamo Božji blagoslov.


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 20. svibnja 2014.

Možda vam se svidi