Na blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika, 11. veljače, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, u pratnji dekana Osječkog istočnog dekanata preč. Ivana Jurića, bolničkog kapelana o. Rafaela Kiedrowicza, CSSp i tajnika Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoja Lackovića posjetio je KBC Osijek i pacijente Zavoda za nefrologiju.

Susret u Ravnateljstvu KBC-a Osijek

Pri dolasku, nadbiskup se susreo s doc. dr. sc. Domagojem Drenjačevićem, predstavnikom ravnatelja i Nevenkom Begić, glavnom sestrom KBC-a Osijek. Posjet bolnici i obilježavanje Svjetskog dana bolesnika organizirali su osječki ogranci Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara (HKDMST), uime kojeg su nazočile predsjednica Sanja Višević i Anita Kovačić te Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD), s predsjednicom dr. med. Anamarijom Čondor.

Nadbiskup je u razgovoru istaknuo s jedne strane liječničku stručnost, a s druge je podsjetio kako je bolesnik prije svega osoba, a onda pacijent.

“Tim više što je to ranjiva osoba, često pogođena zbog bolesti, često umorna i opterećena, utoliko je više potrebna Isusove ljubavi, koji baš takve poziva da se u Njemu odmore. To je ujedno i glavna poruka pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika koji se danas slavi”, rekao je nadbiskup te izrazio zahvalnost liječničkom osoblju na njihovom predanom radu. Istaknuo je da je svjestan kako medicinsko osoblje želi raditi još bolje i još više, ali se to ponekad zbog ljudskih ograničenja jednostavno ne može. Dr. Drenjačević zahvalio je nadbiskupu na upućenim riječima te istaknuo važnost bolničkih sestara koje su prva spona s bolesnicima. Spomenuo je percepciju u društvu koja vidi prvo negativnosti i ograničenosti, te naglasio stalnu želju djelatnika KBC-a da proširuju mogućnosti i usluge prema svojim korisnicima, na što će se odgovoriti i gradnjom novoga KBC Osijek.

Pohod pacijentima Zavoda za nefrologiju

Uslijedio je posjet Zavodu za nefrologiju, gdje je nadbiskupa Hranića pozdravio voditelj prof. dr. Jerko Barbić, glavna sestra Ljiljana Ujević te ostalo medicinsko osoblje. Nadbiskup je zatim posjetio i bolesnike na odjelu, od kojih su mnogi stalno na aparatima za dijalizu. Svakog od pacijenata nadbiskup je ponaosob pozdravio i ohrabrio, udijelivši im prigodnu sličicu Gospe Lurdske s molitvom bolesnika.

Misno slavlje u bolničkoj kapeli

Posjet je zaključen misnim slavljem u bolničkoj kapeli koje je predvodio nadbiskup Hranić, uz suslavlje preč. Jurića, o. Kiedrowicza i vlč. Lackovića. U svojoj homiliji nadbiskup je rekao kako bolesnika često prati i gubitak energije, snage, bezvoljnost i pojačani umor te ostale nuspojave koje idu uz bolest, tako da im ona postaje jaram i breme. „I upravo takvima Blažena Djevica Marija u današnjem evanđeoskom odlomku poručuje: ‘Štogod vam rekne, učinite!’ Ona prepoznaje muke i rane čak i kod onih koji ih skrivaju, a ono što Isus poručuje bolesnicima jest: ‘Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti’. Isus je poseban i neusporediv s bilo kim drugim. Njegova je ljubav zasvjedočena i ljudskim osjećajem pažnjom i nježnošću; u njegovim su riječima i gestama čudesno povezani bogatstvo osjećaja i djelotvornost njegovih čina“, istaknuo je nadbiskup, te spomenuo kako su te Isusove riječi geslo i u poruci pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika.

„Isus obećava odmor i okrepu. Njegov se pogled spušta na bolesnog i ranjenog čovjeka. Taj pogled nije ravnodušan, nego se zaustavlja i prihvaća čitavog čovjeka, svakog čovjeka u njegovu zdravstvenom stanju, ne odbacujući nikoga i pozivajući svakoga da mu se otvori kako bi iskusio nježnost“, naglasio je mons. Hranić, te nastavio: „Važnu ulogu u ovom nastojanju da se pruži odmor, podrška i okrepa našoj bolesnoj braći i sestrama imate i vi zdravstveni djelatnici: liječnici, medicinske sestre, medicinsko i administrativno osoblje, pomoćno osoblje te vi, dragi volonteri, koji svojim znanjem i stručnošću dajete osjetiti prisutnost Krista koji vida njihove rane. Za vas na osobit način vrijedi da ‘nakon što primimo od Krista okrjepu i utjehu, i mi smo pozvani postati okrepa i utjeha za braću, u stavu krotkosti i poniznosti, po uzoru na Krista’.“

Nadbiskup je nadalje istaknuo kako život treba prihvaćati, štititi, poštivati i služiti mu od njegova početka do njegova svršetka te je u nekim slučajevima prigovor savjesti za medicinsko osoblje nužna odluka kako bi ostali dosljedni tome ‘DA’ životu i osobi. Završio je riječima: „Kad više ne budete mogli ponuditi lijek, i dalje ćete moći pružati njegu i ozdravljenje gestama i postupcima koji bolesnicima pružaju utjehu i olakšanje.“

Misu su pjevanjem animirali Pjevačko društvo sv. Josipa Osijek sa zborovođom prof. Josipom Klaićem te članovi Zbora medicinskih sestara HUMS-a.

Đakovačko-osječka nadbiskupija | Bitno.net