Novi broj Glasnika sv. Antuna Padovanskog Veritas donosi intervju s nadbiskupom Henrykom Hoserom, apostolskim vizitatorom za Međugorje. Nadbiskup govori kako Međugorje nema svoje značenje samo za ovaj dio Europe, nego i za cijeli svijet. “Međugorje je međunarodno mjesto čija je poruka usmjerena čitavome svijetu. Njegovo postojanje i nastajanje u ovom dijelu Europe je vrlo simbolično jer je ovaj dio svijeta gotovo uvijek u povijesti bio izuzet od mira. Tijekom stoljeća, mogli bismo reći, ova zemlja je uvijek bila zemlja mučenika. Na ovom području je jedan mozaik naroda, jezika i kultura. Smatram kako je poruka mira, koja je ovdje u Međugorju središnja, namijenjena cijelome svijetu“, objašnjava.

Ističe snagu milosti kao najvažniju karakteristiku Međugorja. „Snaga milosti koja se osjeti ovdje, snaga Božje riječi koja se ovdje naviješta čini nas svjedocima mnogih radikalnih obraćenja koja se ovdje događaju. Međugorje je postalo ispovjedaonica svijeta. Ispovjednici ispovijedaju na skoro svim jezicima“, objašnjava. Također je naglasio kako Crkva oš nije dala svoj pravorijek po potanju ukazanja u Međugorju.

„Stav Crkve je trenutno: pričekajmo i vidjet ćemo. Općenito gledano, poruka mira koja izvire iz međugorskog fenomena, uvijek vrijedi. Kraljica mira – naslov Majke Božje koji je ovdje prisutan, postoji i u Lauretanskim litanijama, dakle daleko u povijesti“. Kaže kako ga život među fratrima u Međugorju čini zadovoljnim, vjerojatno i zbog činjenice da je i sam redovnik palotinac. Fratarsko bratstvo u kojem živi, nastavlja, je vrlo otvoreno i jako radosno obasuto pravim franjevačkim duhom. Na samom kraju je istaknuo sličnosti između Lurda, Fatime i Međugorja koje je nazvao trima najvećim hodočasničkim mjestima, ali i tri marijanska svetišta koja pozivaju na pokoru i obraćenje te na molitvu krunice.

„Lurd je veliko svetište utemeljeno na dogmatskoj istini o Bezgrešnom Začeću i progovara nam o identitetu Majke Božje. Fatima nam daje pogled na suvremenu povijest svijeta, onu trenutnu, aktualnu kao i na buduću. Ovdje je istaknut govor o miru kojega svijet itekako treba te je također vrlo aktualan. Između ova tri hodočasnička mjesta postoji svojevrsna duhovna solidarnost i povezanost“, objašnjava. Nadbiskup Hoser je objasnio kako postoji kontinuitet u odnosu posljednjih triju papa prema Međugorju.

„Papa Ivan Pavao II. pratio je razvoj situacije. Relativno kratak pontifikat Benedikta XVI. bio je vrlo naklonjen Međugorju. To je i pokazao osnivanjem Međugorske međunarodne komisije. I na kraju, papa Franjo čini najveći korak slanjem ovdje svoga predstavnika. Papa Franjo želi razviti pastoral u Međugorju i time potvrđuje vrijednost ovoga mjesta“, kaže.

Naposljetku je komentirao plodove Međugorja. „Papa Ivan Pavao II. pratio je razvoj situacije. Relativno kratak pontifikat Benedikta XVI. bio je vrlo naklonjen Međugorju. To je i pokazao osnivanjem Međugorske međunarodne komisije. I na kraju, papa Franjo čini najveći korak slanjem ovdje svoga predstavnika. Papa Franjo želi razviti pastoral u Međugorju i time potvrđuje vrijednost ovoga mjesta“, objašnjava apostolski vizitator za Međugorje.

IKA | Bitno.net