Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić uputio je tradicionalnu poruku prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Osvrćući se na ulogu Katoličkog vjeronauka u svjetlu kurikularne reforme, mons. Barišić naglasio je kako „Katolički vjeronauk, kao sastavni dio kanona odgojno-obrazovnih predmeta, sudjeluje u reformskim procesima koje obrazovna politika posljednjih godina usmjerava prema definiranju ishoda učenja i učeničkih postignuća te promjeni načina učenja i podučavanja“. „Zalažući se za cjelovit odgoj osobe ‘u svjetlu kršćanske antropologije i čovjeka koji je slika Božja, savršeno ostvarena u Isusu Kristu’ (Kurikulum Katoličkog vjeronauka), vjeronauk pridonosi općim ciljevima demokratske i humane škole“.

Nadbiskup je u poruci istaknuo pozitivne karakteristike „Škole za život“ koja u sebi nosi  „kompetencije kao, primjerice, sposobnost kreativnog i kritičkog mišljenja, rješavanje problema, informacijsko-komunikacijska osposobljenost, a one prema recentnim istraživanjima, predstavljaju temelj uspješnog života“, dodavši kako „pravog života nema bez Isusa Krista koji je rekao: ‘Ja sam Put, Istina i Život’ (Iv 14,6)“.

„Stoga vas Crkva preko Vjeronauka želi učvrstiti u spoznaji da jedino Isusu Kristu pripada središnje mjesto u vašem životu. Ne dajte se zavarati! Ako vam Bog bude na prvom mjestu, onda će i sve ostalo biti na svom mjestu“.

Obraćajući se roditeljima, mons. Barišić ustvrdio je kako živimo u vremenu u kojem je teško odgajati djecu te je zbog toga potrebno autentično svjedočanstvo kršćanskoga života. Upozoravajući na opasnost odgojnih putova koji nameću neutralno poimanje osobe i života, Nadbiskup je rekao:

„Dragi roditelji, u odgojno-obrazovnom sustavu ne bi smjelo biti mjesta ni za jednu ideologiju pa tako ni za rodnu. Pravo na vrijednosno usmjereni odgoj imate isključivo vi. To pravo podržava i štiti hrvatski Ustav, ali i mnogi drugi europski dokumenti. Nemojte olako odustajati od svoje odgojne zadaće! Budite hrabri u zauzimanju za kršćansko poimanje čovjeka, ljudsko dostojanstvo, obitelj, očinstvo i majčinstvo!

Pozvao je ravnatelje, odgojitelje i učitelje na povezivanje i odgojno prožimanje obitelji i škole jer samo na taj način se postiže cjeloviti razvoj učenika.„Vaša časna uloga odgojno – obrazovnih djelatnika obvezuje vas da se snažno zauzimate za kršćanske vrijednosti i načela koje dijele i vaši učenici i njihovi roditelji. Ne dopustite da vam briga zbog uvođenja novih metoda, načina i tehnika učenja i podučavanja zasjeni osobu učenikâ koja je pred vama, njihova pitanja i njihove potrebe“.

Govoreći o važnosti cjelovitog vjerskog odgoja, nadbiskup je pojasnio kako je „naša domovinska Crkva sve svjesnija novih iskoraka na području župne kateheze, ne samo za djecu i mlade nego za sve kategorije vjernika, što je osobito vidljivo u novom katehetskom direktoriju hrvatskih biskupa ‘Da vaša radost bude potpuna’“.

„Kateheza, kao dio ukupnog evangelizacijskog poslanja Crkve, ‘mora često voditi brigu ne samo o tome da hrani i naučava vjeru, nego da je neprestano budi pomoću milosti, da otvara srce, da obraća, da pripravlja opći pristanak uz Isusa Krista kod onih koji su na pragu vjere’ (CT 19).

Usto, složenost i umreženost svijeta zahtijevaju nove oblike rada, kako u školi tako i u župnoj zajednici. Primjena tehnologije u obrazovanju otvara niz novih mogućnosti, što je osobito prepoznatljivo u novoj obrazovnoj reformi. Sve su to zahtjevi na koje je potrebno odgovoriti, a istovremeno odgojno promicati cijelog čovjeka i svakog čovjeka“. Zaključujući, svima je zaželio „puno uspjeha u novim izazovima, puno strpljenja u učenju i usvajanju novih znanja, a nadasve puno radosti u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini“.

IKA |  Bitno.net