Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić već tradicionalno slavi Božić sa zatvorenicima splitskog zatvora Bilice. U kapelici sv. Josipa Radnika predvodio je euharistijsko slavlje u koncelebraciji s don Anđelkom Dukićem, župnikom župe sv. Spasa na Mejašima i župnim vikarom don Matom Munitićem. „Dolazimo svake godine na Božić jer vi danas ne možete biti sa svojim obiteljima, a Božić traži zajedništvo. Vi ste članovi jedne velike obitelji – Crkve, i zato smo tu s vama. Svjetlo je došlo na svijet da obasja sve tame, i dolazi u ovu ustanovu da obasja sve vas, da vam Božić bude topao i lijep i u ovoj nenormalnoj životnoj situaciji. No za Isusa je sve normalno jer se ovdje nalazi čovjek, a u njegovim očima ništa ne može oduzeti ljudsko dostojanstvo”, kazao je nadbiskup Barišić na početku slavlja.

U propovijedi se prisjetio još svježih uspomena s nadbiskupijskog hodočašća u Svetu Zemlju, posebno posjeta Betlehemu. Ispričao je kako je ulaz u Baziliku Rođenja Isusova pregrađen da bi se turskim konjanicima spriječio ulaz u baziliku koji je od tada jako mali i nizak. „To i nama danas šalje poruku: Čovječe, ne možeš uspravan doći do njega. Moraš se pokloniti, sagnuti, slomiti u sebi oholost, egoizam i svaki grijeh. To je potrebno jer iz ovog pritvora se lako izađe, ali nemojte dozvoliti sebi da doživotno ostanete u zatvoru grijeha”. Nadbiskup je istaknuo kako je svaki čovjek grešan, i gdje god bi dolazio, Isusa bi dočekala ista tama. „Svi mislimo da su pastiri bili pošteni i vrijedni ljudi. Neki vjerojatno jesu, no u to doba pastiri su bili najamnici i radili su svašta da više zarade. Neki su krali iz tuđeg stada pa preprodavali. Oni su tada bili najniža klasa, nisu imali pravo glasa na sudovima. I došao je među njih. A i koga bi boljega našao?”, pojasnio je nadbiskup i naglasio kako je svima potrebno svjetlo Betlehemskog Isusa koje u svima budi želju da budemo bolji.

Na završetku euharistijskoga slavlja, nadbiskup je podijelio prigodne poklone i svima čestitao Božić i sretnu i blagoslovljenu Novu godinu, zaželjevši im da svjetlo Isusa Krista bude prisutno u njihovom životu svaki dan.

IKA