KatedralaFoto: IKA
U povodu otvaranja Godine vjere, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je s vjernicima slavio misno slavlje u nedjelju 14. listopada u splitskoj katedrali sv. Dujma, a svaki je župnik toga dana s povjerenim narodom Božjim u svojoj župi svečanim misnim slavljem i prigodnom propovijedi otvorio Godinu vjere. Na samome početku euharistijskoga slavlja nadbiskup je pročitao svoj proglas uz Godinu vjere koji je uputio župnicima zadavši da se pročita na nedjeljnim misnim slavljima.

U propovijedi je nadbiskup Barišić protumačio evanđeoski tekst koji donosi susret Isusa i bogatog mladića (Mk 10,17-22). Mladić iskreno pita Isusa što treba činiti da bi baštinio život vječni i očituje svoju čežnju za pravim životom. Poput toga mladića svi mi čeznemo za ispunjenim i sretnim životom. Ta težnja za srećom upisana je u čovjekov gen. Nezadovoljstvo osjeća onaj tko je ugrožen, kojemu nisu zadovoljene osnovne potrebe dostojanstvenoga ljudskog života, nezaposleni, onaj s malim primanjima, bolesni i izolirani. Ali, nezadovoljstvo često osjećaju i bogati, uvaženi, lijepi i zdravi. Oni otkrivaju da je za sretan i ispunjen život potrebno nešto više. Pitamo se koji je put sreće? To je Put koji je u naše duše upisao Onaj čija smo djeca Božja”, istaknuo je splitsko-makarski nadbiskup. Ono što je također važno zaključiti iz spomenutoga susreta je to da mladić ozbiljno računa s Isusovom pomoći. Pristupa mu jer je osjetio da je On onaj koji mu može dati pravi odgovor. Isus stavlja mladića pred izbor: sve što ima ili poći za Isusom. Na izboru je njegovo bogatstvo i Isus. Jedno i drugo ne ide skupa. Ako želi od Isusa primiti istinsko bogatstvo onda se mora osloboditi onoga što ga priječi, od navezanosti. Sveto pismo ne veliča siromaštvo, nego upozorava na zamke i opasnosti koje bogatstvo stavlja pred čovjeka. Kamo sreće da imamo više bogataša koji dijele svoj imetak s potrebnima, naglasio je nadbiskup Barišić, dodavši da su u evanđelju neimenovani bogataši zatvorena srca, a imenovani oni koji su otvorili srce pred Bogom (Zakej, Nikodem, Matej, Josip iz Arimateje i dr.).

Drugi dio svoje homilije nadbiskup je posvetio Godini vjere. “Ovo milosno vrijeme na poseban nas način poziva da propitamo i produbimo svoju osobnu i zajedničku vjeru u Isusa Krista. Vjera nije znanje ni emocija nego susret sa živim Bogom, Isusom Kristom. Zato je važno poznavati sadržaj naše vjere, koji je sadržan u Svetom pismu, u Katekizmu Katoličke Crkve i u Dokumentima Drugoga vatikanskog sabora, ali i produbljivati svoju vjeru u te sadržaje. ‘Biti kršćanin’ znači vjeru poznavati, slaviti, živjeti, naviještati i svjedočiti. Kao kršćani pozvani smo činiti ovaj svijet bogatijim duhovno i materijalno”, poručio je nadbiskup Barišić, zazvavši zagovor salonitanskih svetaca sv. Dujma i sv. Staša. (ika/bitno.net)