Nadbiskup je istaknuo da danas nije lako pomiriti dužnosti zaposlene žene, supruge i majke te da je stoga „potrebno da svi zajedno, i Crkva i društvo, još više vrednujemo majku i ženu čija je uloga opterećena, ali i nezamjenjiva”.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je Proglas svim vjernicima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u pripravi za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu 2018. pod geslom: „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja”. Godina majčinstva započinje na prvu nedjelju došašća 3. prosinca.

U proglasu nadbiskup Barišić ističe kako se, kroz pripravu za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u Solinu 15. i 16. rujna 2018. godine., u protekloj godini dublje razmišljalo o poslanju očeva u obitelji, Crkvi i društvu, a ovim došašćem ulazi se u godinu posvećenu majci i majčinstvu.

„Majčinstvo je duhovno i tjelesno življenje ljubavi, izvor novoga života”, istaknuo je i nadodao da je u današnje vrijeme dezorijentacije potrebno tražiti svjetlo i snagu za majke kako bi bile blagoslov za naš svijet. Na tom tragu podsjetio je da je Bog ženu odjenuo snagom i dostojanstvom da svojim životom može očitovati istinsku veličinu ženstvenosti. „Istinska ženstvenost ne vodi bitku s idejom savršenstva koju nameće moderni mentalitet, i ne dopušta da drugi određuju njezin identitet. Nije joj cilj objavljivanje slike o sebi na društvenim mrežama jer je njena prava slika i vrijednost čvrsto ukorijenjena u planu Stvoritelja. Istinska ženstvenost odiše blagošću i nježnošću, osjećajnošću i intuicijom”.

Nadbiskup je istaknuo da danas nije lako pomiriti dužnosti zaposlene žene, supruge i majke te da je stoga „potrebno da svi zajedno, i Crkva i društvo, još više vrednujemo majku i ženu čija je uloga opterećena, ali i nezamjenjiva”. Pozvao je majke da budu svjesne da su upravo one prve prenositeljice vjere, najljepše baštine koju mogu predati svojoj djeci, a da im je u tome najsavršeniji uzor Marija.

Podsjetimo, nadbiskup Barišić prošlog je Uskrsa uputio snažnu poruku očevima koje je pozvao da se vrate svojim obiteljima i svojoj Crkvi.

IKA | Bitno.net