Nacionalna inicijativa Hod za život ogradila se od današnjeg “Hoda za život” u Rijeci i izjava Barbare Brezac Benigar. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Pod sloganom ‘Moja kultura je kultura života’ danas u Rijeci održano je okupljanje u organizaciji riječke udruge Malaika kojoj je predsjednica gđa Barbara Brezac Benigar.

Ni udruga Malaika ni gđa Benigar nisu dio nacionalne inicijative ‘Hod za život, obitelj i Hrvatsku’ koji se ove godine održava pod geslom ‘Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije’. Isto je objavljeno i na Facebook stranici Hod za život – Rijeka.

Ovim se putem ograđujemo od izjave gđe Benigar o silovanim ženama ili bilo čemu drugom. Stavovi gđe Benigar ne mogu se ni na koji način poistovjetiti sa stavovima miroljubivog Hoda za život koji izražava podršku nerođenom djetetu, njegovoj majci i ocu te svakom ljudskom biću.

Predstavnici građanske inicijative Hod za život kroz proteklih su pet godina u brojnim prilikama javno iznosili stav desetaka tisuća ljudi koji sudjeluju u Hodu za život: da volimo oboje – i majku i njezino nerođeno dijete. Istraživanja pokazuju da više od 75% žena koje su napravile pobačaj tvrde kako su to učinile pod pritiskom okoline ili teških ekonomskih prilika.

Ovim putem na osobit način izražavamo ljubav i podršku žrtvama silovanja. Izražavamo podršku silovanim ženama koje smo posljednjih dana imali priliku čuti u hrvatskoj javnosti, a koje su imale snage zaštititi život svoga djeteta te izražavamo sućut svim onim ženama koje to nisu imale snage učiniti.

Ponavljamo svoj stav: protivimo se medijskom ili političkom iskorištavanju silovanih žena koje su pretrpjele strašno fizičko i psihičko nasilje u važnoj raspravi o zaštiti prava na život svakog čovjeka od začeća do prirodne smrti, te prava svake žene na znanstvene informacije o njezinom nerođenom djetetu.

Gospođi Benigar ponovno smo poslali zahtjev da prestane neovlašteno koristiti zaštićeni logo i vizualni identitet Hoda za život kako se aktivnosti njezine udruge, način rada u lokalnoj zajednici, te njezine izjave ne bi potpuno neopravdano povezivale s Hodom za život.”

Andreja Kotnik,
koordinatorica Hoda za život u Zagrebu

Kristina Bekić,
nacionalna koordinatorica za medije Hod za život, obitelj i Hrvatsku