Na okruglom stolu sudjelovali su Nj.E. g. Vasyl Kyrylych, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj, doc. dr. sc. Taras Barščevski, svećenik Križevačke eparhije i docent na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu, Đuro Vidmarović, hrvatski književnik, prevoditelj i bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Ukrajini, te Boris Graljuk, arheolog, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i predstavnik Ukrajinske nacionalne manjine, piše nas stranicama HKS-a.

Uz prorektore i pročelnike Hrvatskog katoličkog sveučilišta kao i studente i prijatelje Sveučilišta, uime predsjednika Hrvatskog sabora prisustvovao je Davor Ivo Stier, a uime gradonačelnika Grada Zagreb Vesna Šimić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Uime domaćina okupljene je pozdravio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. „Iskreno mi je žao što je izravan povod za organizaciju ovog okruglog stola o ovoj prekrasnoj zemlji i prekrasnom narodu ruska agresija na Ukrajinu i rat koji se ondje vodi jer su veze između Hrvatske i Ukrajine uspostavljene i održavane puno prije nego se Ukrajina našla u žiži europskih i svjetskih aktualnih zbivanja. Posebno bih istaknuo vezu Hrvatskog katoličkog sveučilišta s Ukrajinskim katoličkim sveučilištem, ne samo kroz članstva u federacijama katoličkih sveučilišta i Catholic Universities Partnershipu pod pokroviteljstvom Instituta Nanovic Sveučilišta Notre Dame iz SAD-a, već i kroz aktivnu suradnju u razmjeni nastavnika i studenata, ali i ono najvrjednije, osobna prijateljstva. Hrvatsko katoličko sveučilište aktivno se uključilo u prikupljanje i slanje humanitarne pomoći Ukrajinskom katoličkom sveučilištu“, istaknuo je rektor Tanjić.

Uime predsjednika Hrvatskog sabora okruglom stolu prisustvovao je zastupnik u Hrvatskom saboru Davor Ivo Stier. „Invazijom na Ukrajinu napadnute su temeljne vrijednosti na kojima je izgrađena suverena Republika Hrvatska, koje su obranjene u našem Domovinskom ratu i za koje se danas zauzimamo zajedno sa saveznicima u NATO-u i Europskoj uniji te kao odgovorna članica Ujedinjenih naroda. Stoga, izražavajući našu solidarnost s Ukrajinom u ovim najtežim trenutcima, ujedno potvrđujemo naš  identitet kao narod koji je i sam bio žrtva agresije, izborio se za svoju neovisnost i danas zna prepoznati i podržati slobodarski duh nama uvijek bliskoga ukrajinskoga naroda“, poručio je Stier.

Raspravi na okruglom stolu prethodila su četiri izlaganja.Prvo izlaganje održao je Nj.E. g. Vasyl Kyrylych, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj. Kyrylych je zahvalio Hrvatskome katoličkom sveučilištu na organizaciji okrugloga stola i snažnoj potpori hrvatskoga naroda ukrajinskome narodu. Posebno je istaknuo važnost poznavanja povijesti 20. stoljeća za sliku današnje Ukrajine. Rusko političko vodstvo desetljećima je nastojalo uništiti i zaustaviti mukotrpnu borbu ukrajinskoga naroda za slobodu, istaknuo je. Milijuni ljudi ubijani su samo zato što su bili pripadnici ukrajinskoga naroda, a knjige su uništavane samo zato što su napisane na ukrajinskome jeziku, nadodao je. Danas je u gradovima od Harkiva, Mariupolja, Sume do Buče i Irpinja sve uništeno, rekao je. „Iz krvi i bola niknut će cvijeće. I nikada narod zaboravit neće, Vukovar. Nažalost, u Ukrajini je više od deset Vukovara. Rat uništava sve. Ako se vodi rat, postoje pravila rata. Ali ovaj rat ne poznaje pravila. Uništavaju se škole, vrtići, stambene četvrti, sve, sve postaje spaljena zemlja kako bi s lica zemlje nestali i Ukrajinci. To je cilj“, istaknuo je Kyrylych.

Nj.E. g. Vasyl Kyrylych istaknuo je da je Ukrajina na putu kući – Europi kojoj oduvijek pripada i čiji je sastavni dio. Iako traju žestoke borbe za neovisnost države, Ukrajina jest i ostaje na strani istine i pravde, a narod koji se bori za svoju domovinu, obranit će se, poručio je. Kao što je Hrvatska obranjena s hrabrošću, tako će to učiniti i Ukrajinci koji Hrvate vide kao uzor, nadodao je. „Danas bih htio zahvaliti Bogu što Ukrajinci još uvijek imaju snagu boriti se za svoju državu i zahvaljujem RH na snažnoj potpori. Mala država dala je veliku potporu narodu Ukrajine. Zahvaljujem Hrvaticama i Hrvatima na svoj potpori. Mi smo tu i bit ćemo unatoč svim istrebljenjima Rusije, čak i nakon komunizma, holodomora, invazije, prve, druge, treće, bit ćemo. Jer mi smo na strani istine. A agresor treba dati odgovor za svoja zlodjela“, poručio je Kyrylych.

Bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Ukrajini Đuro Vidmarović rekao je da mu je iznimna odgovornost i čast govoriti o ukrajinskome narodu koji je upoznao prilikom svoga veleposlaničkoga mandata od 1994. do 1999. godine. Istaknuo je nužnost poštovanja povelje organizacije Ujedinjenih naroda koja je stvorena za rješavanje svih međudržavnih problema pred međunarodnim sudom, a ne agresijom i kršenjem međunarodnoga prava. Sada je pitanje biti ili ne biti, hoće li svjetska zajednica imati snage sačuvati međunarodni poredak ili Ujedinjeni narodi više neće biti potrebni što će dovesti do nastanka gotovo srednjovjekovnog kaosa, naglasio je Vidmarović.

Doc. dr. sc. Taras Barščevski govorio je o današnjoj religijskoj situaciji i ulozi crkve u formiranju nacionalnoga identiteta Ukrajine. Desetljeća komunizma otežala su djelovanje vjerskih zajednica u Ukrajini, no Crkve su uvijek uspijevale opstati i međusobno koegzistirati, istaknuo je. Konflikti u Ukrajini poticani su izvana s ciljem izazivanja podjele ukrajinskoga društva, a danas svjedočimo i izokretanju prošlosti što ne smijemo dopustiti, poručio je Barščevski.

Posljednje izlaganje imao je Boris Graljuk, arheolog, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i predstavnik Ukrajinske nacionalne manjine. On je zaključio da je u Hrvatsku do sada stiglo više od 20 tisuća prognanika i izbjeglica kojima pomažu i pripadnici ukrajinske nacionalne manjine. Graljuk je podsjetio na prisutnost ukrajinske zajednice u Hrvatskoj tijekom, kako je rekao, turbulentnih razdoblja posljednjih 120 godina, a posebno je pozvao na objektivno izvještavanje i odgovornost rada medijskih djelatnika tijekom kriznih situacija.

Uslijedila je rasprava koju je, kao i cijeli okrugli stol, moderirao doc. dr. sc. Anto Čartolovni s Katedre za teologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Snimku okruglog stola možete pogledati u nastavku ili na YouTube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta, izvijestio je Ured za odnose s javnošću HKS-a.