Petstotinjak svećenika iz svih krajeva Hrvatske doputovat će 28. rujna u Pulu u povodu beatifikacije sluge Božjega Miroslava Bulešića, svećenika mučki ubijenog 1947., najavio je generalni vikar porečke i pulske biskupije mons. Vilim Grbac na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Mons. Vilim Grbac rekao je kako će veliko svečano euharistijsko slavlje 28. rujna biti u pulskom amfiteatru jer je Arena, kako je rekao, “simbol mučeništva u kojoj su mnogi hrabri kršćani prvih stoljeća kršćanstva podnijeli mučeničku smrt”.

Na adresi www.miroslavbulesic.hr moći će se pronaći obilje materijala o Miroslavu Bulešiću, tehničke i druge informacije glede proslave u Areni, najave i novosti o događajima koji će prethoditi središnjoj proslavi te mnoge multimedijalne sadržaje različitih formata koji se stavljaju na raspolaganje za slobodno korištenje u javnosti. Ovih će dana biti odaslani plakati i promotivni materijali svim župama diljem zemlje. Iz raznih krajeva već stižu najave organiziranih dolazaka vjernika, pa se svi koji žele sudjelovati na događaju beatifikacije mogu obratiti svojim župnicima ili izravno prijaviti na e-mail kontakt info@miroslavbulesic.hr, ili putem telefona na 052 635 417, pri Uredu za javnost.

Najavljene su još dvije konferencije za tisak, jedna u drugoj polovici kolovoza, neposredno prije obljetnice pogibije kada će biti predstavljen novi dokumentarno igrani film o blaženiku, te druga neposredno prije središnje proslave, polovicom rujna.

Miroslav Bulešić rodio se 13. svibnja 1920. u Čabrunićima, selu u blizini Svetvinčenta. Osnovnu školu pohađao je u Juršićima, a nakon studija u Rimu, za što se zauzeo sam velečasni Alojzije Stepinac, 1943. postao je svećenik te je u svojem radu osobitu pozornost posvetio odgoju djece i mladih. Pošto nisu uspjeli spriječiti misu i dijeljenje krizme u Lanišću, nasilnici su u kolovozu 1947. upali u župni stan te Miroslava Bulešića mučili i ubili ubodima noža u vrat. Tadašnje komunističke vlasti nisu dopustile da bude pokopan u rodnoj župi u Svetvinčentu pa je pokopan u Lanišću, a u grobnicu u crkvi u Svetvinčentu prenesen je 1958. godine. Na proglašenje Bulešića blaženim čeka se od 1956. godine, kada je biskup Dragutin Nežić pokrenuo službeni postupak usprkos zabrani tadašnjih vlasti.

Bitno.net