Kao i posljednjih nekoliko prvih subota u mjesecu, i danas je nekoliko stotina muškaraca zajednički molilo krunicu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

U molitvenom događaju u organizaciji “Vitezova Bezgrešnog Srca Marijina”, molilo se na uobičajene nakane:

  1. Za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.
  2. Za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru.
  3. Za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova.
  4. Za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.
  5. Za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja.
  6. Za duše u čistilištu

Za vrijeme molitve, na Trgu se okupilo i par desetaka prosvjednika koje je okupila Ženska mreža. Prosvjednici kažu kako su željeli upozoriti na poraznu statistiku o sigurnosti žena u društvu. Tvrde da molitelji mole “za protuustavna prava” te da je njihov skup “diskriminatoran”.

Sa sobom su ponijeli i transparente s natpisima poput: “Bez Boga, bez gospodara”, “Patrijarhat ubija žene”, “Ni državu, ni Boga blizu jajnika moga”.

Molitva i prosvjed dogodili su se i u Šibeniku, gdje se prema pisanju portala Šibenik.in dvadesetak muškaraca okupilo ispred zgrade gradske uprave. “Zapalili su tamjan, postavili Gospin kip, kleknuli i molili naglas krunicu”, prenosi šibenski portal.

Osim molitelja na istom se mjestu okupilo i četrdesetak prosvjednika, koji nisu imali dozvolu da se tamo nađu isto vrijeme kad i molitelji pa je na informativni razgovor u policiju pozvana jedna od organizatorica prosvjeda.

Osim u Zagrebu i Šibeniku, jutros su muškarci organizirano molili krunicu i u još nekoliko hrvatskih gradova: Splitu, Karlovcu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Trogiru, Vinkovcima i Virovitici.