U prostorima Ureda zagrebačkoga nadbiskupa u utorak 21. veljače 2023. biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine održali su svoju 55. sjednicu.

Uz predsjedatelja i domaćina, nadbiskupa metropolita zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića, na sjednici je po prvi put sudjelovao i novoimenovani nadbiskup koadjutor zagrebački Dražen Kutleša, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, te ostali biskupi Metropolije: sisački biskup Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, varaždinski biskup Bože Radoš, križevački vladika Milan Stipić te  zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski.

U svome je uvodu kardinal ponajprije čestitao zagrebačkom nadbiskupu koadjutoru Kutleši i izrazio mu dobrodošlicu u metropolijski zbor biskupā te pozornost svrnuo na otajstvo Crkve kao stabla koje čudesno raste, koje se širi i obnavlja snagom Božjega Duha. Taj isti Duh Crkvi daje postojanost u koju se i mi ugrađujemo po službama koje su nam povjerene i čineći što u svojoj odgovornosti trebamo i možemo učiniti. Kardinal je nadbiskupu koadjutoru u ime biskupa rekao da ga primaju s pouzdanjem i otvorenošću želeći mu da osjeti snagu ljubavi ove mjesne Crkve. Mons. Kutleša uzvratio je zahvalom kardinalu i prisutnim biskupima i napomenuo da svaka nova sredina donosi i nove izazove te da mu je drago što se nalazi u zajedništvu ispunjenom spremnošću za suradnju i uzajamno pomaganje na dobro Crkve i povjerenoga naroda.

Kao središnja tema na sjednici je razmatrana sinodalnost u svjetlu „Sinode o sinodalnosti”, posebice nakon europskoga kontinentalnog sinodskog zborovanja u Pragu, o čemu je uvodno izlaganje imao mons. Vlado Košić, predstavivši kratke dokumente i zaključke koji su proizišli iz toga susreta, a koji su usmjereni i prema življenju sinodalnosti u biskupijama i prema izradi „Radnoga dokumenta” (Instrumentum laboris) Sinode u Rimu u listopadu ove godine. U tome je kontekstu kardinal biskupima darovao i ukratko predstavio knjigu Izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, a biskup Košić osvrnuo se na sinodski proces u Sisačkoj biskupiji.

Biskupi su razgovarali i o pastoralnim događanjima na metropolitanskoj i nacionalnoj razini u 2023. godini, pri čemu je posebna važnost dana spomenu na žrtve komunističkih zločina, uobičajeno objedinjene nazivom „Bleiburg i Hrvatski križni put”. Euharistijsko slavlje za te žrtve na nacionalnoj razini ove će se godine slaviti u Maclju u subotu 13. svibnja, a predvodit će ga mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup koadjutor i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Od ostalih slavlja naznačeno je da će ovogodišnje slavlje svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata u srijedu, 31. svibnja, predvoditi kardinal Mario Grech, generalni tajnik Biskupske sinode; slavlje sv. Kvirina u Sisku, u subotu 3. lipnja, predvodit će kardinal Josip Bozanić, a misu za žrtve pogubljene na stratištu ‘Jazovka’, u četvrtak 22. lipnja, predvodit će mons. Milan Stipić, vladika križevački. Spomenuta su i redovita godišnja slavlja: u Ludbregu („Sveta nedjelja”, 3. rujna), u Križevcima (sv. Marko Križevčanin, 7. rujna) i u Mariji Bistrici (300. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba, 9. i 10. rujna).

Biskupi su također razmijenili svoja razmišljanja o nekim pastoralnim pitanjima koja se tiču vjerničkoga življenja kršćanske duhovnosti i djelovanja u društvu, izvijestio je Ured zagrebačkog nadbiskupa.