Pozivu metropolita Porfirija u Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu odazvali su se zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, luteranski biskup Branko Berić i pastor Baptističke Crkve Ivica Horvat, a nazočili su i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua te apostolski upravitelj Križevačke eparhije mons. Milan Stipić.

Nakon molitve Večernje u pravoslavnoj tradiciji, vjernicima okupljenima iz više crkvenih zajednica obratio se metropolit Porfirije. Citirajući riječi apostola Pavla, da je sada sve i u svima Krist, metropolit je naglasio da nas je Gospodin pozvao na zajedništvo različitih: “A te različitosti nama ljudima nisu ništa drugo nego izraz Božjega čovjekoljublja, da bismo mi, imajući svatko svoju posebnost kao svoj dar i svoj pečat, surađujući s Bogom umnažali te darove i onda ih darovali jedni drugima. Darujući i primajući, dobili smo mogućnost obogaćivati druge i biti obogaćeni njima. Gospodin je i Kraljevstvo nebesko doveo u našu vezu s drugima, nazivajući svakoga drugog našim bližnjim.”

Ističući pak geslo ovogodišnje molitvene osmine “Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje”, metropolit je podsjetio da su Pavla i njegove drugove brodolomce na Malti dočekali stanovnici koji nisu poznavali Krista: “Čovjekoljublje nije apstraktan pojam. Nije ni, kako mi to često činimo, iskazivanje ljubavi ljudima daleko od nas. Čovjekoljublju se učimo u svakodnevnom životu, pokazujući da jedni druge prepoznajemo kao braću, ali i više od toga – pokazujući praktičnu ljubav jedni prema drugima. Nije moguće voljeti one daleko, ako nemamo osjećaja ili praktične ljubavi za one pored nas.”

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić naglasio je da se na ovom molitvenom hodu okuplja jedan, sveti Božji narod, sabran iz različitih naroda. “Mi smo ovdje prisutni iz više kršćanskih tradicija, ali povezani u Kristu Gospodinu. I koliko se više približavamo Kristovoj molitvi ‘Da svi budu jedno’, toliko smo više Kristovi”, naglasio je kardinal te zaključio: “Zato danas molimo da svatko u svojoj Crkvi nastoji što više rasti u svetosti, u tom približavanju Kristu, jer jedino je to put da nas Krist još više poveže. Pripadamo Njemu. To je naše zajedništvo koje je iznad svih podjela, koje ne ukida podjele i razlike nego ih oplemenjuje i od toga čini bogatstvo.”

IKA | Bitno.net