Zagrebački klub Močvara zabranio je nastup koprivničkom bendu Ogenj zbog pjesme koja progovara o zaštiti nerođenog života.

Ogenj je trebao nastupiti kao predgrupa punk bendu “The Ramjacks”, ali od toga na kraju neće biti ništa. Sporna se pokazala pjesma “Duša” u kojoj Ogenj progovara o vapaju djeteta za majčinim zagrljajem.

„Dobio sam informaciju od organizatora koncerta Hangtime Agency kako je sporna naša pjesma ‘Duša’. Ja se nikad nisam skrivao, svi znaju tko sam i što sam. Naš bend nije kršćanski ni evangelizatorski, no ne možemo kriti da smo vjernici. Iz Močvare su rekli kako svjetonazorski to ne podržavaju“, kazao je za Večernji list frontmen Ognja Tomislav Mihac Kovačic.

Govoreći o tematici pjesme “Duša” kazao je kako „govori o vapaju tek začetog, nerođenog djeteta koje se bori s mišlju da nije voljeno i da će možda biti odbačeno i prije nego što se rodi, i u tom strahu moli majku da ga zagrli, da ga brani od svijeta koji ga ne želi“.

„S druge pak strane, refren progovara o boli i praznini majke koja je iskusila iskustvo ubojstva svoga neželjenog djeteta. Jasno, iz mojeg života se vidi da to predstavlja moj svjetonazor“, dodao je Kovačić.

Unatoč neugodnom iskustvu s Močvarom, frontmen Ognja kaže da se ne planira odreći svojih stavova. „Ja i dalje stojim iza svojih stavova, svoju djecu učim da stoje iza svojih stavova, kakvi god oni bili“, kazao je.

Iz Močvare su potvrdili da su otkazali Ognjev nastup kazavši kako razlog leži u činjenici što njihov pjevač „javno, pa i u samim pjesmama, zagovara zabranu abortusa“ što se „nikako ne uklapa u programsku logiku i misiju Kluba Močvara“.

„Zadnjih godina je već i u široj javnosti jasno da to nije bezazlen pogled na svijet nego ozbiljna prijetnja zdravlju i životima žena“, stoji u odgovoru PR službe Močvare čiji se rad, prema pisanju portala Narod.hr, dobrim dijelom oslanja na javna financijska sredstva dodijeljena putem Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba, Europske komisije, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te Hrvatskog audiovizualnog centra.

Tekst pjesme “Duša”:

Zagrni me svojim telom naj nam postelja bode nebo
I naj nigdar dati kaj prazen se najdem gori med oblaki
Naj me pazi tvoja dobrota miluju prsti istih pari rok
I rado tak čujem mužiku znano kaj srce ju igra saki den rano

I dok se duša radi greha žalosti

A što bo me pazil branil od sveta pokazal dišeče cvetje sveta
Mati štera rada bi me mela meso od mesa od istoga tela
Skrilo se sonce zišli črni oblaki pokazali zobe i hudo bu taki
Teret sam postal žmefki su rekli to milo detešce kaj ima za dati

I dok se duša radi greha žalosti
Ostaje sam prazno telo štero ve štrči
I dok se duša od tela ve dvoji
Ostaje sam prazno nikaj i ništ več za povedati